Odloženo izvršenje dozvole za hidroelektranu „Brezovica“

brezovica durlov potok
FOTO: FB, Brezovica – Šar planina

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev organizacija Grupe za pravna pitanja i političke studije (GLPS) i Nevladine organizacije „GAIA“ za odlaganje izvršenja vodne dozvole za hidroelektranu „Brezovica“ u Štrpcu. Ovo je najavljeno na konferenciji za štampu koju su organizovali GLSP i GAIA, a koji su zahtev predali sudu.

Aljba Duši (Alba Dushi) iz Centra za strateške sudske slučajeve protiv GLSP-a rekla je da je hidroelektrana „Brezovica“ jedna od hidroelektrana koja je izgrađena uz više prekršaja, bez transparentnosti.

„Hidroelektrana Brezovica je jedna od 4 hidroelektrane izgrađene sa netransparentnošću u kojima su se dogodila tri kršenja zakona. Prvo kršenje je neodržavanje javnih rasprava. Drugo kršenje je da stanovnicima Štrpca nedostaje vode za piće i voda za navodnjavanje koju su uzimali iz reke gde se gradi hidroelektrana. Treće kršenje je zagađenje životne sredine“, rekla je ona.

Dodaje i da je Sud naglasio da su organizacije pružile dovoljno dokaza da bi izgradnja hidroelektrane tamo mogla da nanese nepopravljivu štetu.

Prema njenim rečima, jedno od najvećih kršenja bila je njena izgradnja u Nacionalnom parku Šara.

„Jedno od najtežih kršenja je izgradnja hidroelektrane u Nacionalnom parku Šara gde bi bila oštećena flora i fauna. Odluka o odlaganju izvršenja dozvole je pozitivan korak“, dodala je ona.

U međuvremenu, Mevlude Skuroši (Skuroshi) iz GAIA, zatražio je od nove vlade da preduzme mere u vezi sa izgradnjom hidroelektrana, dodajući da će oni nastaviti da štite reke.

„Pozivamo Vladu i Ministarstvo da preduzmu mere i obrate pažnju na ove hidroelektrane. Reke su bile žrtve takvih procesa. Nastavićemo borbu za njihovu odbranu“, izjavio je Skuroši.

Prema studiji Instituta za razvojnu politiku, u regionu Zapadnog Balkana Kosovo se vidi kao najsiromašnija zemlja u pogledu raspoloživih vodnih resursa sa 1.600 kubnih metara vode po stanovniku, dok se naglašava da se hidroelektrane uglavnom suočavaju sa problemima i negativnim uticajima iz socijalnih, političkih, ekonomskih i ekoloških razloga.

KoSSev: O ovoj temi je naš portal pisao u više navrata. Podsetite se nekih od poslednjih tekstova:

Čuvari Šare i karikaturisti Srbije raspisali konkurs za karikaturu na temu MHE

Meštani Štrpca protiv izgradnje hidrocentrale: Protest zbog hapšenja komšije

Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja

Štrpce, čija je međa pored reke?

Direktor Matkos Grupe: Nismo ušli u privatnu svojinu, imamo sve dozvole, završetak radova do kraja godine

Narod sa Šare u borbi protiv MHE: Branimo postojanje a potomcima vode

Ko je pretukao Štrpčane? Ombudsman ne pokreće istragu “jer mu se niko nije žalio”Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.