Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja

Radovi na izgradnji MHC
FOTO: RTV Kim

Stotinak meštana Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića, prenosi RTV Kim.

Cvetković je juče bio pritvoren na tri sata zbog zaustavljanja radova na izgradnji puta koji prolazi kroz njegovu imovinu do hidrocentrala.

“Došli su iz Matkos grupe, nisam im dao da rade, oni su pozvali policiju koja me je uhapsila oko pola dva. Dok su me držali u stanici do pola pet, oni su prošli preko mog imanja buldožerom i napravili put”, naveo je Cvetković u izjavi za RTV Kim.

Cvetković je jedan od meštana Štrpca koji se protivi izgradnji minihidrocentrala, a sada je kako kaže, uhapšen zbog odbrane svog imanja.

“Bez naloga su me odveli u stanicu, pretili su mi da će me uhapsiti ako ponovo zaustavim radove. Ja sam danas radove ponovo zaustavio”, rekao je Cvetković.

Komandir policijske stanice u Štrpcu, Dragan Ivanović je u telefonskoj izjavi za RTV Kim potvrdio da je Stanko Cvetković priveden na informativni razgovor zbog sprečavanja radova na izgradnji minihidrocentrale.

“Vlasnik imanja kome je reka oštetila jedan deo imovine je sprečio radove na izgradnji hidrocentrale na mestu ‘Obe reke’ u Štrpcu. Međutim, na osnovu dokumenata i dozvola izdatih od strane relevatnih ministarstava iz Prištine ustanovljeno je da on nema prava da to radi, zato što protok reke nije njegovo vlasništvo”, rekao je Ivanović.

Borac za očuvanje reka na Brezovici Stojan Josimović kazao je za RTV Kim, da su meštani danas zaustavili radove, a da se veće okupljane građana očekuje sutra.

“Oko 11 sati bager se povukao kao i policija, ali imamo najavu da će sutra možda primeniti oštrije mere jer to se pokušava silom”, naveo je Josimović.

Meštani Štrpca i Donje Bitinje poslednjih godina pokušavaju da protestima zaustave izgradnju minihidrocentrala. Više puta su izbijali sukobi u kojima je reagovala i policija, a meštani su zadobijali povrede. Za to vreme se iz Opštine Štrpce, prema tvrdnjama meštana, nisu oglašavali.

KoSSev: O nameri kompanije „Matkos group“ da na privatne posede meštana Štrpca uz samu reku gradi put, marta meseca je za KoSSev govorio meštanin Štrpca Milovan Filipović, međutim, ove navode demantovao je potom generalni direktor Matkos Grupe Ljabinot (Labinot) Vitija. Više o tome u nastavku:

Štrpce, čija je međa pored reke?

Direktor Matkos Grupe: Nismo ušli u privatnu svojinu, imamo sve dozvole, završetak radova do kraja godinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.