Odbornik iz ZP nakon sednice: Rakić i poslanici SL da prvi daju neopozivu ostavku, pa ćemo mi ostali

Odbornici četiri opštine na Severu Kosova usvojili su danas deklaraciju u kojoj je jedan od zaključaka napuštanje kosovskih institucija ukoliko „ne dođe do kompromisnog rešenja“ za tablice i lična dokumenta. Odluka je jednoglasno usvojena, a podršku deklaraciji dao je i opozicioni odbornik u skupštini opštine Zubin Potok, Milija Biševac. Saglasan je i sa tačkom o eventualnom napuštanju institucija, ali je pozvao ministra u kosovskoj vladi Gorana Rakić, kao i poslanike Srpske liste, da prvi načine ovaj korak.

Nakon današnje sednice održane u Zvečanu, pojedini najviši predstavnici Srpske liste odbili su da govore za KoSSev portal. Sa druge strane, na to je pristao odbornik Skupštine opštine Zubin Potok ispred Građanske inicijative Zubin Potok, Milija Biševac.

„Svi smo svedoci svakodnevnih problema i incidenata, maltretiranja srpskog naroda, a posebno se osvrćem na Zubin Potok, jer se svakodnevno ROSU specijalci kreću našom opštinom i pretesaju građane, maltretiraju, blokiraju puteve i ostalo“, kazao je Biševac te istakao da je upravo to razlog njegovog prisustva na današnjoj sednici.

Odbornik ispred GI Zubin Potok kaže da je odluka o eventualnom napuštanju kosovskih institucija zajednička, te da podržavaju ovaj zaključak, ali i smatra da bi kosovski ministar za zajednice i povratak, Goran Rakić, kao i poslanici Srpske liste, prvi trebalo da napuste kosovske institucije.

„Ovo nije prvi put da oni de fakto napuštaju institucije i opet ostanu. Tražimo da, ukoliko napuste institucije, potpišu neopozive ostavke i nikada se više tamo ne vrate“, poručio je Biševac.

Naredni korak, nakon eventualnog napuštanja kosovskih institucija, prema njegovim rečima, jeste traganje za kompromisnim rešenjem.

Cilj jeste da se očuva mir, ali kosovske institucije će biti u blokadi

Na pitanje KoSSev portala ko će tražiti kompromisno rešenje, ukoliko srpski predstavnici napuste institucije kaže da, s obzirom na to da je briselski sporazum „doživeo krah, predstavnici međunarodne zajednice, gospoda iz Brisela, treba da se sastanu i razgovaraju sa Srbima na Severu i Prištinom, ali i predstavnicima Beograda“.

Arsenijević: Ko se zalaže za podelu, izdaje Srbe na jugu

Svoj komentar za KoSSev portal dao je i koalicioni partner GI Zubin Potok, Aleksandar Arsenijević ispred građanske inicijative „Srpski opstanak“.

Kaže da će politički predstavnici Srba imati punu podršku onda kada deklaraciju sprovedu u delo.

Arsenijević trdi da ne zna šta sledi, ali i dodaje da je zabrinjavajuće to što se, kako kaže, radi samo o opštinama na Severu, i pita šta ćemo sa ljudima na jugu?

„Što se tiče ljudi na jugu, niko nije dao objašnjenje, što znači da onaj koji se zalaže za neko odvajanje, slobodno mogu reći, izdaje Srbe na jugu i samim tim prodaje, odnosno daje na doboš i našu kulturnu baštinu“, poručio je lider GI „Srpski opstanak“.

Arsenijević je takođe kazao da će predstavnici vladajuće Srpske liste „imati punu podršku onog trenutka kada potpišu neopozive ostavke u vladi i skupštini, odnosno na centralnom nivou“.

Arsenijević se ujedno osvrnuo na prvu tačku deklaracije odbornika opština na Severu Kosova u kojoj se navodi da pružaju podršku Vučiću da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog.

„To kompromisno rešenje će biti da se Zajednica srpskih opština formira. Ne u ovom formatu koji stvarno ne daje nikakva prava srpskoj zajednici na Kosovu. Ali, ja izražavam sumnju da se već ne implementira neki od dogovora“, naveo je Arsenijević.

Pročitajte još:

Odbornici u Zvečanu usvojili 6 zaključaka, prvi podrška Vučiću da nađe rešenje

Zvečan: U toku zajednička sednica četiri opštine sa Severa o bezbednosti, zaključci na krajuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.