Odbijena žalba Rikala na odluku suda da Eljham Hajdari bude vraćen na posao

Nenad Rikalo
Foto: KoSSev

Kosovski Apelacioni sud, odbio je žalbu bivšeg kosovskog ministra poljoprivrede ispred Srpske liste, Nenada Rikala, i potvrdio odluku Osnovnog suda kojom je naloženo da se radnik ovog ministarstva, Eljhami Hajdari (Elhami Hajdari), vrati na radno mesto sa kog ga je otpustio Rikalo.

Hajdari je, odlukom suda od 13. januara, vraćen na pređašnju poziciju direktora Agencije za razvoj poljoprivrede, a biće mu isplaćene i sve plate koje je trebalo da prima od trenutka njegovog razrešenja od strane tadašnjeg ministra Rikala pre dve godine, javlja Koha.

U žalbi koju je Apelacioni sud odbacio, bilo je navedeno da je Hajdari 2018. suspendovan sa posla zbog toga što je bio pod istragom povodom navoda da je izvršio krivično delo „zastrašivanje“. Sudsko veće smatra da ovi navodi izneseni u žalbi nisu dokazani, a i samo tužilaštvo je negiralo da je vođen postupak protiv Hajdarija, navodi Koha.

Koha je i ranije izveštavala o ovom slučaju. Kako su pisali jula 2018. pravi motiv za otpuštanje Hajdarija, bio je njegovo navodno odbijanje da nezakonito uplati iznos od preko 80.000 evra na ime jednog biznisa sa sedištem Prizrenu, a koji je bio dovođen u vezu sa Biljanom Rikalo, suprugom Nenada Rikala.

Rikalo je obavljao funkciju kosovskog ministra poljoprivrede do februara 2019, kada ga je tadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, razrešio dužnosti, a po zahtevu Socijal-demokratske partije koja je imala zamerke na rad Rikala. Pre nešto manje od mesec dana, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju pri Osnovnom sudu u Prištini protiv Rikala i još nekoliko službenika ministarstva zbog „zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja“.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su se udružili u cilju omogućavanja nezakonitih profita nekim kompanijama. Konkretno Rikalo se tereti da je u svojstvu ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR), prekoračio svoja ovlašćenja kreirajući „poseban program“ bez posebnog budžeta izdvojenog za ovaj projekat.

Povezani članci:

Koha: „Rikalo se nezakonito osvetio zbog supruge“

Haradinaj smenio Rikala: Bio je ministar kojeg su poštovali u Vladi Kosova

Indeksonline: Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Rikala, sekretara i zvaničnika ministarstva poljoprivrede

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.