Kramon-Taubadel Grenelu: Oprezno sa dogovorom o avio-liniji, ne bih to predstavljala kao gotovu stvar

Viola fon Kramon-Taubadel na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici
FOTO: Crno beli svet

“Bila bih oprezna da ne prodajem ovo kao gotovu stvar, budući da ovde u Prištini ništa nije jasno”, napisala je na svom Tviter profilu izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola von Kramon-Taubadel, komentarišući Pismo namere o uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština, potpisano ovog ponedeljka u Berlinu, uz posredstvo specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore između Beograda i Prištine, Ričarda Grenela.

Reakcija Viole von Kramon-Taubadel prva je koja dolazi od evropskih zvaničnika koji su po prvi put nakon 2011. od kada EU posreduje u pregovorima između Beograda i Prištine, u potpunosti bili skrajnuti sa pregovaračkog stola.

Pored toga što je, kako tvrdi nejasno šta je dogovoreno, dovela je u pitanje i institucionalni autoritet Kosovske strane u pregovorima.

“Bilo bi interesantno videti ko su “predstavnici” Kosova budući da vlada još uvek nije formirana”, napisala je ona upućujući pitanje upravo Ričardu Grenelu.

Sam Grenel, koji boravi danas u zvaničnoj poseti Prištini, samo par dana nakon iznenadnog potpisivanja Pisma o namerama a koje analitičari vide kao impuls za odmrzavanje napetih odnosa Beograda i Prištine koji traju još od novembra 2018. i uvođenja taksi na robu iz Srbije, nije odgovarao na pitanja novinara, te nije ni govorio o detaljima najnovijeg dogovora.

U svojim izjavama medijima, fokusirao se na poruke o neophodnosti ekonomskog razvoja regiona Zapadnog Balkana i stvaranje novih radnih mesta.

U zvaničnoj poseti Kosovu boravila je juče i sama Kramon-Taubadel koja je u ulozi glavne posmatračice Posmatračke izborne misije EU na Kosovu, predala predsednici kosovske Centralne izborne komisije, Valjdeti Daki, konačan izveštaj ove misije o izbornom procesu na Kosovu.

Kramon-Taubadel predvodila je čak sedmu Izbornu posmatračku misiju EU na Kosovu, a preporuke nijedne od prethodnih misija do sada nisu sprovedene.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.