O posetama Tačija Severu i „zamrznutim oslićima“: 2016 Srbija znala, 2018 možda nije znala

Aleksandar Jablanović u autorskoj emisiji Budimira Ničića, Slobodno srpski

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović osudio je u emisiji Slobodno srpski autora Budimira Ničića – nedavnu posetu kosovskog predsednika Hašima Tačija jezeru Gazivode jer je „plan posete držan u tajnosti i mogla je da se izgubi kontrola“. Sa druge strane, za posetu Tačija Severu Kosova u kojoj je, kako tvrdi, učestvovalo 130 specijalaca, srpski politički predstavnici su morali da znaju, kritikujući ih što, kako veruje, nisu.

„Da je to išlo nekim drugačijim tokom i da je to išlo kroz neke normalne kanale komunikacije, ne bi tu bilo toliko toga spornog kao način na koji je izvedena ta poseta. To je bilo više iznenađenje i za javnost ovde u Prištini, na Kosovu, ali i za Srbe na Severu Kosova. Pre svega zato što je ta akcija sigurno držana u tajnosti,“ kaže Jablanović.

Smatra da u takvim situacijama „nije moguće iskontrolisati baš svaki segment posete“.

Za eventualnu intervenciju srpske vojske na Kosovu i Metohiji, u trenutnom međunarodnom poretku i položaju Srbije, ne postoje mogućnosti.

„Srbima ne treba na takav način davati lažnu nadu, podgrevati lažni nacionalizam.“

Radilo se o veoma osetljivoj situaciji u kojoj je jedna pogrešna reakcija, odnosno „kontakt sa nekim od lokalnih Srba koji nije bio pripremljen za to“ mogla da dovede do eskalacije.

Kao primer navodi restoran u kojem je Tači popio kafu i na koji je u ranim jutarnjim satima narednog dana pucano.

„Šta je kriv restoran i šta je kriv vlasnik restorana? Pa zar on treba da dođe i da kaže nekome ko je došao sa tolikim brojem pratilaca: ne možete tu da uđete. Država nije mogla to da spreči, a sad se očekuje od jednog vlasnika restorana to da spreči,“ objašnjava Jablanović.

Sa druge strane: „Ako pogledate ko je sve sagovornik Hašimu Tačiju – da je njemu sagovornik direktno naš predsednik Aleksandar Vučić, za koga mnogi od nas nisu glasali, ali mi moramo da se složimo da je on ipak predsednik svih građana, bez obzira što su neki od nas bili protiv njega – tako je i Hašim Tači predsednik svih građana na Kosovu, bez obzira što su neki protiv njega“.

Ključna uloga Srpske liste da Tači bude izabran za predsednika

Jablanović je podsetio na ključnu ulogu Srpske liste koja je februara 2016, dala kvorum u poslednjem, trećem krugu glasanja poslanika Skupštine Kosova za kandidate za predsednika. Hašim Tači, tada, u prva dva kruga glasanja nije uspeo da osigura zakonom predviđene 2/3 glasova, ali je u trećem, poslednjem, krugu obezbedio prostu većinu upravo zahvaljujući Srpskoj listi koja je svojim prisustvom u skupštinskoj sali dala kvorum za donošenje odluka.

„Trebalo je da pozove svoje prijatelje iz Srpske liste. Ja nemam potrebu da se skrivam iza bilo koga ili bilo čega. I ja sam bio deo te Srpske liste kada je Srpska lista po nalogu Beograda i uz blagoslov Aleksandra Vučića, podržala Hašima Tačija za predsednika Kosova. Direktno mi, to jest Srpska lista u to vreme, tada je dala kvorum u Parlamentu Kosova da Hašim Tači bude izabran za predsednika.

Jedan čovek

„Blagoslov Srba ne bi dobio, ali dozvolu bi svakako morao da dobije pošto u Zubinom Potoku postoji jedan čovek, Stevan Vulović, on je gradonačelnik u sistemu Republike Kosovo, on je gradonačelnik kosovski u Zubinom Potoku čiji je posao da poštuje institucije Kosova, svidelo se to njemu ili ne.“

„Nije logično da se taj gradonačelnik, te posete toliko ograđuje i busa – kao da se on sad pravi tu naivan i ne zna šta se dešava, a prvi je taj koji je od gradonačelnika na Severu uradio pečat sa natpisom Republika Kosovo. Kada ni jedna od drugih opština sa Severa, ni Mitrovica, ni Zvečan, ni Leposavić, nisu imale pečat, Zubin Potok je imao… Rukovodstvo ispred Srpske liste iz Zubinog Potoka u potpunosti je uključeno u sistem Republike Kosovo na svim mogućim nivoima, a u medijima daju neke ratnohuškačke izjave.“

Jablanović je podsetio na to da je rođeni brat gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića, koji je ujedno i član glavnog odbora SNS – savetnik u Tačijevom kabinetu, dok sa druge strane:

„Poseta traje 30 minuta, a predsednik iste te partije SNS-a i ujedno predsednik Srbije, Aleksandar Vučić zbog te posete diže vojsku i pravi uzbunu.“

Posledice kafe

Jablanović je, poredeći Tačijevu i Vučićevu posetu Severu naveo da obojica predsednika imaju potrebu da pokažu da su „predsednici svih građana“, ali je i dodao da za razliku od Tačija, Vučić nije završio svoju posetu po ustanovljenom planu, nije stigao do sela Banje i „samo je napravio problem za te Srbe.“

Dodaje da Partiju kosovskih Srba ne interesuje gde će koji predsednik da popije kafu, već kakve će posledice od te kafe biti.

Kritikuje i reakciju Srpske liste za koju je naveo da ukoliko nije mogla da spreči posetu, nije morala i da, kako kaže, „produbljuje štetu“ i postavlja barikade koje su uklonjene posle dva sata.

„Ne vidim logiku u ponašanju naše države i ne vidim doslednost u ponašanju rukovodstva Srpske liste,“ dodaje Jablanović.

Dve godine zamrznuti oslići i spletkarenje

Jablanović bivše kolege iz Srpske liste naziva „zamrznutim oslićima“, tvrdeći da ih „tako narod zove“ i objašnjava da upravo zamrznuti status Srpske liste sužava manevarski prostor ove političke partije. Podseća da je od 2014. Srpska lista u više navrata zamrzavala svoje učešće u kosovskim institucijama što kumulativno, kaže, dve godine ograničenog političkog delovanja.

„Ti oslići su zamrznuti dve godine i oni znaju samo šta se dešava u njihovom uskom krugu spletkarenja.“

Jedno dugme, jedan mikrofon

I dok se slaže sa porukom gradonačelnika Srpske liste, Stevana Vulovića, upućene Tačiju nakon posete u kojoj mu je poručeno da ukoliko sledeći put dođe na Sever, neće moći da izađe, podseća da ovakvu poruku predstavnici Srpske liste treba da prenesu u kosovskoj Skupštini.

„Kada dođu u Parlament Kosova, kad se potpišu da uzmu dnevnice i plate, treba da izađu za onu govornicu. Tamo postoji jedno dugme, jedan mikrofon i sa tog mesta, u oči recite Hašimu Tačiju šta mislite. A nemojte kao miševi da se krijete iza medija koje plaćate da daju u javnost neke vaše izjave koje jednostavno nemaju karakter u sebi. Iza tih izjava ne postoji ništa osim prosto izgovorene reči. Znači, niko od tih Srba nema hrabrost da kaže to Hašimu Tačiju u oči.“

„Strašno je da imate predstavnike u institucijama na tako visokim mestima, a da ne znaju šta se dešava i šta se sprema narednih pet, deset, petnaest dana. Ako neko organizuje posetu u kojoj učestvuje 130 specijalaca u jednoj delegaciji koja ima deset-petnaest članova, neko dotera čamce na Gazivode i vi to ne znate. Pa šta vi radite u tim institucijama?

Obični građani smeju se

Jablanović je kritikovao odluku Beograda da zbog posete Tačija Severu Kosova podigne borbenu gotovost vojske na najviši stepen.

„To ocenjujem kao i svaki običan građanin što gleda i smeje se tome, jer ako budemo realni i priznamo, to je treći ili četvrti put u poslednjih godinu i po – do dve dana da mi podižemo borbenu gotovost, a da se ništa od toga ne dešava, niti to ima ikakvih konkretnih korisnih posledica na terenu Severa Kosova ili južno od Ibra.“

Jablanović kritikuje da se u takvim okolnostima podiže borbena gotovost na konferenciji za medije, i da ozbiljna država to ne radi tako.

„Zna se, država je napadnuta ako je napadnuta, svi elementi koji su potrebni da se borbena gotovost vojske podigne su ispunjeni, podignite borbenu gotovost i radite dalje šta treba. Ovo je četvrti-peti put da se diže borbena gotovost vojske. Zašto?“

Da l’ su znali, da l’ nisu znali…

Ničić je, međutim, Jablanovića podsetio na dolazak Hašima Tačija na Sever 2016, na Jarinje, na šta je Jablanović tvrdio da je ta poseta tada bila poznata organima Srbije, priznavši istovremeno da lokalno rukovodstvo, odnosno, njegov otac koji je bio gradonačelnik, za to takođe nije znao.

„Napravili su protest (srpsko rukovodstvo) ispred zgrade u kojoj je radio moj otac kao gradonačelnik sa nekih 150-200 radnika koje su izveli iz institucija Republike Srbije pod sloganom Zašto Dragane Jablanoviću pijete kafu sa Hašimom Tačijem. Moj otac niti je znao da Hašim Tači dolazi tog dana na Jarinje, niti je pio kafu sa njim.“

Upitan kako je državni vrh za posetu iz 2016. znao, ali ne i za ovu najnoviju posetu, Jablanović kaže:

„Za tu posetu 2016. garantovano tvrdim da je Beograd znao, ali da je to Beograd znao, ja sam imao informacije tek nekih tri-četiri meseca nakon posete.“

Međutim, Jablanović kaže i sledeće:

„Može da se vrlo lako desi da Beograd o toj poseti nije znao ništa… Kao Srbima, ta nam se poseta ne sviđa jer za nas znači go kroz noge. Nismo znali šta se dešava u našem dvorištu.“

Za posete Haradinaja Mitrovici zna svaki građanin

I dok se diskutuje o tome da li se znalo za Tačijevu posetu ili se nije znalo, ovaj političar nema sumnju o navodnim dolascima Ramuša Haradinaja na Sever.

On navodi da za ove „tajne posete“ zna „svaki građanin Kosovske Mitrovice“, ali da to „ne sme i da potvrdi pred kamerama“.

Za razliku od posete Tačija, za posete Haradinaja Severu Srpska lista zna i te posete i koristi da „vode neke razgovore.“

Protiv podele: „Osuđeni na zajednički život“

Aleksandar Jablanović se protivi inicijativama o eventualnoj podeli Kosova i prekrajanju granica jer smatra da se Srbi i Albanci ne mogu razgraničiti.

„Mislim da je Aleksandar Vučić ušao u nešto za šta nije imao potpunu viziju kako do kraja može da sprovede, a s druge strane, sasvim sigurno nije imao podršku nadležnih institucija za taj posao, pre svega mislim na parlament Republike Srbije a potom i na Vladu. Poznajući Ustav Republike Srbije predsednik nije ovlašćen za tako nešto,“ rekao je.

Srbi i Albanci treba da nauče da zajedno žive. To sada ne znači da mi moramo da budemo prijatelji, da se družimo u kafanama, da odlazimo jedni kod drugih u kuće, ali ne treba ni da osuđujemo i takve slučajeve.

„Ne može tako da se razgovara sa crkvom“

Sve to je posledica, po njegovom mišljenju, „fingiranog unutrašnjeg dijaloga koji je rezervisan samo za određene krugove društva“ koji su bili spremni da kažu sve ono što ide u prilog Aleksandru Vučiću.

Pripremu za plasiranje ideje razgraničenja, Jablanović vidi upravo u procesu unutrašnjeg dijaloga za koji kaže da je bio fingiran i rezervisan samo za određene krugove društva koji su bili spremni da kažu sve ono što ide u prilog Aleksandru Vučiću.

Posebno kritikuje kampanju koja se vodi protiv arhimandrita Save Janjića.

„Je li Sava Janjić kriv za okupaciju Kosova? Je li Sava Janjić kriv što je Hašim Tači tada bio premijer, ili Agim Čeku na nekoj poziciji i pomogli manastir Dečani? To bi isto bilo kao kada bi neko sada pustio na spotu u nekom negativnom kontekstu predstavnika islamske zajednice Srbije koji pije kafu i razgovara sa Vučićem,“ rekao je Jablanović.

Posebno je štetno to što je došlo do konflikta crkve i države Srbije.

Upravo je uloga crkve ključna u osujećivanju sprovođenja ideje podele.

„To je za nas, kao narod srpski i za našu državu jako loša i štetna situacija… Mislim da je Srpska pravoslavna crkva u ovom slučaju bila u pravu i bila je mnogo kulturnija i pribranija u obraćanju javnosti i komunikaciji sa državom, nego što je to država radila… Mislim da se država ponela krajnje diletantski, mangupski, osiono,“ rekao je Jablanović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.