O Kosovu na Tviteru: Džozef – sporazumi zasnovani na pravima funkcionišu, na teritoriji – ne

Edvard Džozef
FOTO: N1

Balkanski sporazumi zasnovani na pravima funkcionišu, oni na teritoriji ne, poručio je američki profesor Edvard Džozef (Edvard Joseph), Ričardu Grenelu, predsedniku Srbije i Kosova u nastavku diskusije na Tviteru o tome.

Server: Grenel i Palmer su posvećeni ideji razmene teritorije

Još jedan analitičar i poznavalac političkih dešavanja na Balkanu, Danijel Server, takođe optužuje američke zvaničnike da su „posvećeni razmeni teritorija“.
Tvrdi da Priština, međutim, ne treba da prihvati loš dogovor sa Beogradom, čak i ako to podržavaju SAD, prenosi Koha.

A loš dogovor, prema Serveru je bilo koji dogovor koji uključuje razmenu teritorija.

Govoreći o promenama u američkoj politici, Server je naglasio da je Trampova administracija jasno stavila do znanja da će prihvatiti razmenu teritorija, što su prethodne administracije odbijale.

„Grenel i Palmer su posvećeni toj formuli“, rekao je bivši američki diplomata u Italiji, prenosi Koha.

„Pravi cilj Grenela, kosovskog predsednika, Hašima Tačija, i srpskog predsednika Aleksandra Vučiča je postizanje sporazuma koji u osnovi ima podelu Кosova“, rekao je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike američki profesor, Edvard Džozef.

Ričard Grenel je vest okarakterisao kao lažnu -„Ovo je lažna vest. O ovome se nikada nije raspravljalo. Edvard Džozef je ovde nesmotren”, napisao je Grenel na Tviteru.

Diskusiji su se pridružili mnogi zvaničnici iz regiona, ali i šire, a među onima koji su branili Grenela su i kosovski predsednik i ambasadorka Vljora Čitaku.

„Razočaravajuće je videti kako neki analitičari tako lako stvaraju sopstvene izmišljene planove (zamena teritorija, podela, autonomija) i pripisuju ih onima koji pokušavaju da naprave istorijski dogovor između Кosove i Srbije“, poručio je Tači.

Podsetimo, upravo je Tači tokom kasnog proleća i leta 2018, direktno i često spominjao „minornu korekciju granica“, ali i isticao zahtev za, kako je to video, „pripajanje Preševske doline Kosovu“.

A potom je stigao i odgovor Džozefa.

„Evo šta smo naučili: Balkanski sporazumi zasnovani na pravima, poput Ohrida (Ohridski sporazum) i Prespa (Prespanski sporazum), funkcionišu. Dogovori zasnovani na teritoriji, kao što je Dejtonski sporazum, ne. Kosovo i Srbija mogu doći do sporazuma koji funkcioniše. Sve što je potrebno je vođstvo“, poručio je Džozef, obrativši se Grenelu, Tačiju i Vučiću.

Ovo nije prvi put da je Grenel demantovao da se u Vašingtonu razgovaralo o podeli Kosova. Prethodno je britanski novinar i stručnjak za Balkan, Tim Džuda, pozivajući se na svoja saznanja, između ostalog, na Tviteru objavio da su „Vučić i Tači u Vašingtonu razgovarali o razmeni teritorija, bez obaveze Srbije da prizna Kosovo, ali Srbija ne bi više sprečavala članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama“.

Na šta mu je Grenel odgovorio – „izmišljaš, ne znaš o čemu govoriš“.

Još jedan primer „fake news“ prema Grenelu su navodi člana Samoopredeljenja, Erzena Vranićija (Erzen Vraniqi), o razgovoru Aljbina Kurtija i američkih zvaničnika, u kojem je kosovskom premijeru navodno preneto da SAD neće zaustaviti ekonomsku pomoć Kosovu, niti povući trupe ukoliko „kosovsko rukovodstvo nastavi da nanosi štetu svom narodu“.

Ujedno je i predsednik Srbije demantovao navode Džude da postoji veliki plan o Kosovu, ali i da mu je zanimljivo to što o tome govore veliki evropski analitičari, koji „žele poniženu Srbiju koja samo treba da potpiše kosovsku nezavisnost i tada bi oni bili zadovoljni i srećni. I tada bih ja bio veliki srpski političar i tada bi Srbija bila zemlja sa bodućnošću a ovako je situacija potpuno suprotna“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.