Džuda: Moguće da smo blizu kritičnoj tački dijaloga, razgovori o razmeni bez priznanja

FOTO: Tim Džuda (Tim Judah)/ Vladimir Arsenijević/ Buka
FOTO: Tim Džuda (Tim Judah)/ Vladimir Arsenijević/ Buka

U Vašingtonu se razgovoralo o razmeni teritorija, bez priznanja Kosova od strane Srbije, ali s tim što Srbija ne bi sprečila članstvo Kosova u UN, tako da veto onda ne bi stavile ni Rusija ni Kina, kaže poznati svetski novinar i publicista, Tim Džuda (Tim Judah), pozivajući se na svoj dobro obavešten neimenovan izvor. U sličnom tonu prištinska novinarka Jeta Džara (Jeta Xharra) postavlja pitanja Hašimu Tačiju, dok iz Vašingtona, od dvojice predsednika u odvojenim obraćanjima, zvanično, međutim, stižu drugačije informacije.

Na pomolu velik dogovor ali Tači ne može da ga obezbedi?

„Nakon jučerašnjeg sastanka u Vašingtonu između Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, moguće je da se približavamo kritičnoj tački u dijalogu između Kosova i Srbije. Ričard Grenel i Trampove pristalice želeli bi da brzo pređu na veliki dogovor. Problem leži u tome što je Tači pri kraju svog mandata, i ne može ništa da obezbedi – osim ako ne namami LDK da promeni stranu i sruši vladu Aljbina Kurtija“, naveo je Džuda svoja saznanja o navodnom sadržaju razgovora dvojice predsednika preko svog Tviter naloga.

FOTO: KoSSev

U kratkom razgovoru za KoSSev, Tim Džuda, koji i sam važi za dobro obaveštenog novinara, potvrđuje da je sadržaj tvitova zasnovan na „dobrom informativnom razgovoru sa vrlo obaveštenim izvorom“.

„Da, mislim da su u svemu ovome razgovarali i to je ono što žele da se dogodi, a da li će, to je druga stvar“, kazao je, dodavši da ne zna kada bi takav sporazum mogao da se dogodi.

„Diskutovalo se o razmeni teritorija, kao i momentalnom ukidanju taksi – bez reciprociteta, bez priznavanja Kosova od strane Srbije, ali s tim da Srbija ne bi sprečila pridruživanje UN-u, u kom slučaju se ne očekuje da će Rusija (ili Kina) staviti veto“, poručuje dalje.

Džuda nije siguran da li bi to moglo da pomogne Vučićevoj predizbornoj kampanji, ali – „možda i bi“.

„Ne postoje razgovori o Zajednici srpskih opština, mada u slučaju razmene teritorija, niko neće brinuti o Srbima na Kosovu, čak i ako većina njih ostane tamo“, dodaje Džuda.

Tači bi želeo da „požuri sa ovim“, jer se „njegovo vreme (na vlasti) bliži kraju“. Džuda pretpostavlja da ima još ljudi u PDK „koji ovo žele“, ali i „kraj vlade Aljbina Kurtija, pre nego se budu otvorile bilo kakve anti-korupcijske istrage“.

„Pa čak i u tom slučaju – ako imaju razloge da se plaše Specijalizovanih veća – mogu da se nadaju da bi im saradnja sa Amerikancima po ovom pitanju pružila određenu meru zaštite“. Samo nagađam, naravno! Obratite pažnju na ovaj prostor“ – poručio je na kraju.

Džara pita Tačija o nacrtu sporazuma: u zamenu za priznanje Srbije – Leposavić u Srbiji, na Kosovu još jedna srpska opština..

I novinarka Jeta Džara (Jeta Xharra) u Prištini iznosi slične teze, pozivajući se na svoja saznanja, ali i ona oprezno – u formi pitanja.

Tačiju se sa dužim pitanjima obratila javno, preko svoje Fejsbuk stranice. Osim što ga je upitala zašto nisu transparentne informacije o pregovaranju sa Aleksandrom Vučićem, tvrdi da ima podatke o navodnom nacrtu sporazuma dve strane o tome šta je potrebno da se učini navodno u „zamenu za priznanje od strane Srbije:

a) Osnivanje Asocijacije srpskih opština koja upravlja zdravstvom, privredom i obrazovanjem iz Srbije;
b) Srpska pravoslavna crkva sa svom njenom imovinom na Kosovu kao ekstrateritorijalni entitet (sa sličnom nezavisnošću kao u Vatikanu);
c) Uspostavljanje druge nove srpske opštine na Kosovu (preuzeće Vučitrn, Obilić, Srbicu) i povezane sa Gračanicom;
d) Opština Leposavić trebalo bi da pripadne Srbiji u novom razgraničenju između Kosova i Srbije.

„Da li ste svesni da potpisujete sporazume koje ne možete da primenite?“ ;“Kakve su verovatnoće da ćete takav sporazum i potpisati i opet završiti na Specijalnom sudu?“ – delovi su devet dužih pitanja Jete Džare.

Zatražila je i da potvrdi informaciju da je barem jednom bio saslušan pred Specijalnim sudom u Prištini, i jednom u Beču.

Džara nije htela za KoSSev da komentariše dalje svoju objavu, od onog što je već navedeno u pitanjima.

Zvanične poruke dva predsednika iz Vašingtona drugačije

Međutim, iz Vašingtona su, gde borave i danas, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski Hašim Tači, u odvojenim porukama, sastanak opisali kao običan. Pre jučerašnjeg sastanka, predsednik Srbije potvrdio je da je Tačija „hiljadu puta video“ i da susret sa Tačijem „nije nikakva novost“, a nakon sastanka i da je sastanak bio „običan“.

„Korektan, konstruktivan, bez nečeg posebnog“, opisao je sastanak Hašim Tači sa svoje strane. 

Štaviše, predsednik Srbije naglasio je da „nema razgovora o suštinskim stvarima, bez ukidanja taksi“, te da očekuje ubrzo nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, što se jutros i dogodilo.

Predsednik Srbije je priznao da je njegova ideja za koju se zalagao – „razgraničenje“, odnosno plan za Kosovo „doživeo poraz“. Razgraničenje je termin koji koriste srpski zvaničnici, odnosno podela, kako je odomaćeno u srpskoj javnosti. Iz Prištine se govori o priznanju Kosova, a Hašim Tači, uz nekoliko međunarodnih lobista koristio je termin „minorna korekcija granica“, i „razmena teritorija“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.