Grenel demantovao LVV: Nije tačno da će SAD nastaviti sa podrškom Kosovu ukoliko kosovsko rukovodstvo nastavi da nanosi štetu svom narodu

Grenel Kurti
Foto: Gazeta Express

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, demantovao je navode člana Samoopredeljenja Erzena Vranićija (Erzen Vraniqi) o razgovoru Aljbina Kurtija i američkih zvaničnika, u kojem je kosovskom premijeru navodno preneto da SAD neće zaustaviti ekonomsku pomoć Kosovu, niti povući trupe.

„Tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora premijera Kurtija, ambasadora O’Brajena i ambasadora Grenela, (oni) nisu izjavili da će povući američke trupe sa Kosova i zaustaviti ekonomsku pomoć našoj zemlji u bilo kojoj oblasti. Sjedinjene Američke Države posvećene su jačanju ekonomskog razvoja i bezbednosti u regionu. Na kraju razgovora obe strane su se složile da nastave komunikaciju i saradnju“, preko Fejsbuka poručio je juče Erzen Vranići.

Izvršni direktor portala Gazeta Express, Berat Buzalja (Berat Buzhala) je potom na Tviter nalogu Ričarda Grenela preneo Vranićijeve reči uz opasku da je ovo suprotno od onoga što ostali govore, te da ima „puno konfuzije na lokalu“, uz znak pitanja za Trampovog izaslanika.

“To nije tačno. Kurtiju smo jasno stavili do znanja da njegova odluka da zadrži čak i delimično takse, nanosi štetu kosovskoj ekonomiji – i da SAD neće traćiti našu podršku ukoliko kosovsko rukovodstvo nastavi da šteti svom narodu“, odgovorio mu je Grenel.

Ovo je već drugi put za sedam dana da Grenel demantuje, odnosno negativno reaguje na Kurtijeve izjave. Neposredno nakon što je Kurti saopštio da je doneo odluku o postepenom i uslovljenom ukidanju taksi, Grenel mu je takođe preko Tvitera 28. februara direktno poručio:

„Ne podržavamo Kurtijevu polovičnu meru. Naš stav je jasan: Takse se moraju u potpunosti ukinuti. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku – i to je danas jasno stavljeno do znanja kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u Beloj kući“.

Mediji u Prištini objavili su prethodnih dana da je Kurti navodno ignorisao ponoćne pozive Amerikanaca, pre svega poziv Trampovog savetnika za bezbednost Roberta Obrajena (O’Brian), u vreme kada su se ranije ove nedelje u Vašingtonu zajedno sastali Vučić i Tači, a da je sa njima razgovarao tek narednog dana.

Kurti je trenutno pod snažnim pritiskom sa više strana da bezuslovno i u potpunosti ukine takse na robu iz Srbije i BiH, koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja, u novembru pretprošle godine, a koji se sada sa svojom AAK tome i dalje snažno protivi.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.