Tadić: Pitanje Kosova mora da se reši na način da ne traumatizuje Srbiju

Aleksandar Vučić ima bolje okolnosti za rešavanje kosovskog problema nego što smo ih imali Đinđić, Koštunica i ja, izjavio je za Glas Amerike bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, dodajući kako nema dileme da se pitanje Kosova mora rešiti.

Ovog trenutka situaciju karakteriše činjenica da na Kosovu predsednik vlade jeste čovek velike političke energije, čak izvesnog političkog fanatizma, a malog državnog iskustva, rekao je Tadić, govoreći o Aljbinu Kurtiju.

„To je karakteristika, koja usporava proces razgovora o nekakvom budućem rešenju, što odgovara Vučiću u tom smislu da ima kraću pauzu, ili nešto malo dužu pauzu u rešavanju tog problema i na njega pritisak ne ide ovog trenutka, već više ide na prištinsku stranu“, ocenio je Tadić.

Prema njegovim rečima, to što su se Vučić i Hašim Tači sreli ovih dana u Vašingtonu nema fundamentalni značaj na zbivanja na Kosovu, jer Kurti neće reagovati onako kako Tači bude preneo da bi trebalo da se reaguje.

Opet, dobro je da se sastaju i predstavnici Albanaca i Srba, dobro je u svakom smislu te reči, jer bez dijaloga nema rešenja, predočio je Tadić.

On je podsetio na to da je u njegovom mandatu bio pokušaj nametanja rešenja, što on nije prihvatio, „pogotovo sa strategijom da neću da dozvolim da izgubimo u miru, ono što nismo izgubili u ratu“.

Odmah nakon što je objavljen razgovor sa Tadićem prekjuče, oglasio se i potpredsednik Glavnog odbora SNS, Marko Đurić, koji je izjavio da je Boris Tadić predsedavao rasparčavanjem Srbije, a sada „zabada politički nož“ u leđa onima koji je brane, i sve to čini na tuđoj teritoriji.

Marko Đurić je u saopštenju koje prenosi Tanjug naveo da za razliku od Vučića koji se u Vašingtonu borio za Srbiju, Tadić u njemu napada svoju zemlju,

„Za razliku od predsednika Vučića koji se u Vašingtonu borio za Srbiju i srpske interese, i pred nimalo naivnim sagovornicima čuvao njen suverenitet objavivši ispred Bele kuće da je još jedna zemlja povukla priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova, Tadić u Vašingtonu napada svoju zemlju. Kontrast ne može biti veći“, naveo je Đurić u saopštenju.

Tu mislim na Sever Kosova i nešto od čega Srbija nikad ne sme da odustane, a to je borba za očuvanje identiteta u vezi sa našim istorijskim manastirima, zaštiti imovine i prava Srba koji žive južno od reke Ibar, napomenuo je nekadašnji šef države.

Za Tadića nema dileme – pitanje Kosova mora da se reši jer, u suprotnom, Srbija neće moći da zbilja primeni neophodne reforme i obezbedi jednu stabilnost u dužem vremenskom intervalu i razvoj koji je potreban građanima.

„Pitanje Kosova mora da se reši, po mom dubokom uverenju, na način da ne traumatizuje Srbiju. Mi imamo vrlo loše primere nacija koje su bile traumatizovane međunarodnim rešenjima njihovih teritorijalnih problema, posle ratova“, rekao je Tadić, a kao primer naveo Trijanonski sporazum kada je u pitanju Mađarska.

Tadić veruje da su Vučić i Ivica Dačić „kupili jednu vrstu međunarodne podrške prihvatanjem Briselskog sporazuma“, što on ni po koju cenu ne bi prihvatio da je bio na njihovom mestu.

Tadić je rekao da je bilo prilike i da u SAD sa sagovornicima razgovora i o prilikama u Srbiji i odnosu prema opoziciji.

„Dakle, to što je sadašnja vlada u Srbiji, mislim na Vučića i na Dačića, bila korisna za agendu kosovske nezavisnosti, ili neke vrste priznanja te nezavisnosti u prethodnom periodu, sa zahtevima koji će doći za radikalnija i izričitija rešenja u najskorije vreme, po mom mišljenju, nije nikakvo opravdanje za urušavanje demokratije u Srbiji koje se u poslednjih osam godina desilo“, zaključio je Tadić.

Tadić je posetio Vašington, kao deo delegacije globalne alijanse svetskih lidera – nekadašnjih predsednika i premijera, koji su sa američkim i međunarodnim zvaničnicima razgovarali o načinima da se pomogne u kriznim žarištima širom sveta.

N1/VOA

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.