NVO: Za 20 godina u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno više od 300 žena

nasilje u porodici muž žena
FOTO: backapalankavesti.com

Mreža Žene protiv nasilja u Srbiji pozvala je danas sve relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje nad ženama i ubistva žena kao i da uspostave i vode evidenciju o takvim slučajevima i njihovim uzrocima i posledicama, prenosi Beta.

U saopštenju povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, ta organizacija podsetila je da je od početka 2020. godine, u porodično-partnerskom nasilju ubijeno šest žena, a u poslednje dve decenije više od 300.

Zbog porodično-partnerskog nasilja više od 400 dece ostalo je bez majki, pokazali su podaci koje su aktivisti Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra prikupili iz medijskih izveštaja.

„Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem i nožem. Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji“, navodi u saopštenju.

Podseća se da je 18. maj, Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici u Srbiji ustanovljen 2017. godine, na osnovu odluke Vlade Srbije, koja je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8.000 građanki i građana u 25 gradova, i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine, kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno sedam žena.

KoSSev: Eminentni stručnjaci širom sveta upozoravaju da je usled pandemije koronavirusa gde se izlasci iz kuće preporučuju samo za nabavku i zadovoljenje osnovnih potreba, moguće povećanje broja slučajeva porodičnog nasilja.

Da je slična situacija i na Kosovu, ali i u severnim opštinama, potvrđuju statistički podaci za prva tri meseca u 2020, u poređenju sa istim periodom za prošlu godinu. Više o ovome čitajte u:

Povećan broj slučajeva nasilja u porodici u odnosu na prošlu godinu

KP apeluje na građane da prijave nasilje u porodiciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.