Povećan broj slučajeva nasilja u porodici u odnosu na prošlu godinu


U periodu od prvog januara do 31. marta na Severu Kosova registrovano je 17 slučajeva nasilja u porodici, što je za čak 9 više u odnosu na isti period prošle godine. Nesumnjivo je da je na povećanje broja ovakvih slučajeva, kao jedan od razloga, imala uticaj novonastala situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa, kazao je u intervjuu za KoSSev portparol Kosovske policije za Region Sever, poručnik Branislav Radović.

Stručnjaci širom sveta upozoravaju da je usled pandemije koronavirusa gde se izlasci iz kuće preporučuju samo za nabavku i zadovoljenje osnovnih potreba, moguće povećanje broja slučajeva porodičnog nasilja. Da je slična situacija i na Severu Kosova potvrđuju statistički podaci za prva tri meseca u 2020, u poređenju sa istim periodom za prošlu godinu.

U periodu od prvog januara do 31. marta na Severu Kosova registrovano je 17 slučajeva nasilja u porodici, od toga 11 u Severnoj Mitrovici, 4 u Leposaviću, i po jedan u Zvečanu i u Zubinom Potoku. Do 20. aprila registrovana su još 2 slučaja.

Sa druge strane, u periodu januar-mart prošle godine, zabeleženo je svega 8 slučajeva. Od toga je četiri u Severnoj Mitrovici, tri u Leposaviću, jedan u Zvečanu, dok u Zubinom Potoku nije registrovan nijedan slučaj.

U 2019. godini registrovano je ukupno 55 slučajeva nasilja u porodici.

Radović navodi da se povećanje broja slučajeva beleži od kada se koronavirus pojavio i u našem regionu, uz komentar da građani veći deo dana provode u svojim kućama.

„Sigurno je da je pandemija uticala na taj deo, mi ne možemo nju da krivimo ali evidentno je i razlika je sigurno napravljena upravo u ovom delu, jer poslednja tri meseca imamo baš dosta ovakvih slučajeva“.

Radović sa druge strane, navodi da je registrovano više slučajeva u kojima su počinioci nasilja u porodici bili u alkoholisanom stanju. Međutim, dodaje da se policijski službenici koji se bave ovim slučajevima, kako u policijskim stanicama na Severu, tako i na regionalnom nivou, „dobro nose sa tim“.

„U razgovoru sa njima dobio sam podatke, da je sve mnogo komplikovano, pogotovu u ovom trenutku gde su porodice zbijene u jednu malu kućnu atmosferu, zbog toga što nas je pandemija na to primorala, takođe i zbog policijskog časa“.

Govoreći o radu policije na regionalnom nivou, kao i sprovođenju mera kosovske vlade usvojenih u borbi protiv koronavirusa, Radović navodi da je teren pokriven dovoljnim brojem policijaca, da su policijski službenici tolerantni, ali da sprovode sve mere koje su usvojene u borbi protiv koronavirusa.

„Imamo dovoljan broj policijaca, ne bi bilo loše da ih je više, kao i veći broj transportnih sredstava… ali ocena je da su to jako dobro radili te da su čak bili i tolerantni gde je trebalo“.

Sa druge strane, tvrdi da je registrovan manji broj prekršaja – nepridržavanja mere o 90-minutnom kretanju građana.

„Nije veliki broj tih prekršaja, u odnosu na grad, u odnosu na potrebe, u odnosu na normalan život“, tvrdi Radović.

Ujedno ocenjuje da je policija izašla u susret građanima i pružila im sve neophodne informacije o primeni ove mere.

„U startu je postojao veliki problem – zašto je to tako doneto…ja sam sa svima razgovarao, rekao sam im da budu smireni i da budu ljubazni sa policajcima“, tvrdi Radović.

A o toleranciji policije, prema rečima Radovića, sudi i to da:

„Ukoliko neko ima problem, boli ga glava, oseća problem, koji će policajac da ga zaustavi, nijedan?!“

Prema statistici Kosovske policije, u mesecu martu zabeleženo je 169 ovakvih slučajeva, što je za čak 18 više u odnosu na prethodni mesec.

Policija je apelovala na žrtve porodičnog nasilja da prijave ovakve slučajeve.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.