NVO o presudi uhapšenom na Gazimestanu: Zabrinuti, nejednaka primena prava prema različitim zajednicama

FOTO: RTS

Više srpskih nevladinih organizacija na Kosovu izrazilo je zabrinutost i protest zbog presude Osnovnog suda u Prištini, izrečene studentu iz Beograda N. N. koji je uhapšen 28. juna na Gazimestanu.

N.N, mladić iz Beograda juče je osuđen u prvostepenom postupku na osam meseci zatvora zbog navodnog „izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti“.

Kako su u prethodnim mesecima izveštavali mediji koji su pratili ovaj slučaj, njemu se na teret stavlja da je navedenog datuma uzvikivao „Ubij, ubij Šiptara“, kao i da je posedovao srpsku zastavu, a što su bili iskazi svedoka.

Sa druge strane, njegova advokatica Jovana Filipović tvrdi da reči za koje ga optužuju on nije izgovorio i da to niko nije čuo, osim policajaca koji su u ovom slučaju uzeti kao svedoci, te da zastava koja se pominje nije bila njegova.

Filipović je po izricanju presude odmah najavila da će na nju uložiti žalbu i ponovila je da smatra da dokazi koje su izneli svedoci nisu relevantni.

Direktor Kancelarije za KiM, Petra Petkovića, juče je osudio ovu presudu navodeći da su iskaze davali lažni svedoci i da je N.N. osuđen bez ijednog jedinog materijalnog dokaza.

U međuvremenu je reagovala i Eparhija raško–prizrenska koja je izrazila „najdublje razočaranje i indignaciju“ povodom presude koja je izrečena ovom mladiću.

Sada se oglasilo i više nevladinih organizacija sa Kosova koje su takođe izrazile zabrinutost, ali i protest zbog odluke Osnovnog suda u Prištini.

„Kao organizacije koje se, između ostalog, bave i vladavinom prava, zabrinuti smo zbog nejednake primene prava prema članovima različitih zajednica na Kosovu“, poručili su.

Tvrde da poštuju nezavisnost pravosuđa ali i ističu da je zabrinjavajuća kriminalizacija iskazivanja političkih stavova, pevanjem ili konkludentim radnjama.

„U tom smislu, pevanje ‘Kosovo je Srbija’ ili slikanje sa zastavom na kojoj je prikazano Kosovo u srpskim bojama i poruka ‘nema predaje’, ni na koji način ne može biti krivično delo, već izražavanje političkih stavova, što je univerzalno ljudsko pravo garantovano međunarodnim konvencijama, kao i ustavom i zakonima Kosova“, poručili su.

Tvrde da bi u suprotnom svako ko ističe simbole Republike Albanije, piše ili peva o ujedinjenju Kosova i Albanije trebalo da bude krivično gonjen i osuđen.

„Svedoci smo da je to redovna pojava na Kosovu i da za takve radnje niko nije odgovarao, pa čak ni za radnje koje sadrže jasan poziv na nasilje prema nevećinskim zajednicama, pre svega srpskoj“, ujedno dodaju.

Takođe tvrde i da je zabrinjavajuća različita sudska praksa odnosno, kako navode, diskriminacija u zavisnosti od etničke pripadnosti ili državljanstva osumnjičenog lica.

„U tom smislu, svedoci smo da je prošle godine državljanin Crne Gore za isto delo osuđen na kaznu zatvora od 6 meseci, koja je zamenjena novčanom kaznom, dok je N. N. osuđen na efektivnu kaznu zatvora od osam meseci. Takođe, zabrinjavajuće je da u toku svedočenja, na zahtev branioca, sudija ne dozvoli da policajci, čije su izjave jedina dokazna sredstva u predmetu, citiraju na srpskom jeziku reči koje je navodno izgovorio N. N“, navode.

U reakciji se navodi i da je suđenje mladiću iz Beograda odlagano i da je bilo potrebno dva i po meseca da se donese presuda, iako je optužnica bila podneta u roku od nekoliko dana.

„To govori o diskriminaciji određenog dela pravosudnog sistema na Kosovu kada se krivični postupak vodi protiv pripadnika srpskog naroda“, naveli su.

Izrazili su i protest zbog, kako navode, neprimereno visoke kazne protiv studenta, koji je prvi put bio na Kosovu i koji, dodaje se u reakciji, nikada nije počinio neko krivično delo ili prekršaj, ali i da to nije uzeto kao olakšavajuća okolnost.

„Kad je reč o neprimereno visokoj kazni i kada se uzmu u obzir okolnosti pod kojima se sporni slučaj desio, podsećamo i na to da je Hadži Hoti, kandidat za poslanika NISMA, nakon što je na Fejsbuku decembra 2019. godine objavio da sadašnji premijer Kosova ‘Aljbin Kurti ima dve opcije, ili da napusti Kosovo ili bude ubijen’ za isto krivično delo osuđen na šest meseci uslovne kazne, iako je njegova poruka bila dostupna daleko širem auditorijumu.

Pored toga, nevladine organizacije na Kosovu poručuju da su poslanici u kosovskoj skupštini u proteklim godinama uputili brojne poruke koje, kako navode, predstavljaju „očigledne primere podstrekivanja na netrpeljivost prema srpskoj zajednici“.

„Na primer: ‘Ako žele Kosovo etnički bez Srba, onda neka se šale’, poručio je Daut Haradinaj u jednoj TV emisiji 2017. godine, u kojoj je komentarisao mogućnost izručenja njegovog brata, Ramuša Haradinaja vlastima u Srbiji“.

I pored poziva UN da se sprovede istraga o pretnjama etničkim čišćenjem, ova kao i brojne druge problematične izjave i postupci javnih ličnosti do danas nisu dobili sudski epilog, podsećaju nevladine organizacije.

Ujedno su pozvali relevantne institucije na Kosovu, kao i međunarodne organizacije i misije, da učine sve što je u njihovoj moći da bi se pravo na Kosovu primenjivalo jednako na sve.

„Očekujemo od svih navedenih da sprovedu nepristrasni monitoring u ovom i sličnim slučajevima, da bi se osigurala vladavina prava na Kosovu“, zaključili su.

Potpisnici:

• NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC)

• NVO Centar za mir i toleranciju (CPT)

• NVO Nova društvena inicijativa (NSI)

• NVO Humani centar Mitrovica

• NVO Komunikacija za razvoj društva (CSD)

• NVO Aktiv

• NVO Gračanica Online

• NVO Inter

• NVO FDCM

Udruženje poslovnih žena „Avenija”Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.