NUNS uputio dopis Srpskoj listi: Diskriminacija novinara, urednika i medija zakonom zabranjena

NUNS
FOTO: NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je dopis Srpskoj listi na Kosovu u kojem se zahteva da prestanu sa kontinuiranom diskriminacijom medija koji nezavisno i profesionalno izveštavaju.

Najnoviji slučaj se desio kada se Nenad Đurić, direktor Regionalne direkcije policije za region Sever, povodom odluke o preregistraciji srpskih tablica, obratio samo odabranim medijima – Kosovo Online i TV Most. Portal KoSSev i ostali lokalni mediji nisu dobili poziv za obraćanje, što nije prvi ovakav slučaj.

NUNS podseća, da se u poslednjih godinu dana dva puta obraćao Srpskoj listi s obzirom da redakcije Kosseva i drugih lokalnih medija ne dobijaju obaveštenja o događajima i pozive za konferencije koje organizuje Srpska lista i institucije u srpskom i kosovskom sistemu kojima rukovode kadrovi Srpske liste.

Međutim, NUNS nije dobio nikakav odgovor, niti se situacija po tom pitanju popravila.

„Ranije su naše kolege s Kosova pokušale da saznaju zašto im se ne dostavljaju obaveštenja, međutim, nisu dobile konkretan odgovor, već im je upućeno neprimereno i neumesno kontra pitanje ‘Zapitajte se zašto vas  ne obaveštavaju’, kao i upadica ‘Svakom prema zasluzi’ od strane gospodina Gorana Rakića„, ističu iz NUNS-a.

U dopisu Srpskoj listi NUNS je naveo da je u pitanju moguća diskriminacija i selektivni pristup u obaveštavanju novinara, koji samim tim otežavaju njihov rad i predstavlja direktan pritisak na novinare i redakciju.

NUNS ponovo traži od predstavnika Srpske liste da im pojasne koji su razlozi propusta u obaveštavanju.

Podsećaju da je diskriminacija novinara, urednika i medija po bilo kom osnovu zabranjena Zakonom o javnom informisanju i medijima (član 4), te traže od predstavnika Srpske liste da poštuju zakone i prestanu sa diskriminacijom medija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.