Osmani imenovala 27 novih članova Konsultativnog saveta za zajednice

FOTO: Fejsbuk/Vjosa Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani imenovala je juče 27 novih članova Konsultativnog saveta za zajednice (KSZ), a svi oni su predstavnici različitih zajednica na Kosovu.

Iz kancelarije ove zvaničnice navode da je imenovanje članova KSZ na dvogodišnji mandat rezultat imenovanja unutar svake zajednice, ali i njihovog imenovanja od strane Vjose Osmani.

Takođe preciziraju da će u roku od trideset dana od imenovanja novih članova, Savet održati konstitutivnu sednicu, kojom će predsedavati najstariji član Saveta i iz njegovog reda se bira predsedništvo.

Prema članu 12 (6), Zakona o zaštiti i unapređenju prava zajednica i njihovih članova na Kosovu, KSZ uključuje: po dva predstavnika romske, egipćanske, aškalijske, crnogorske i hrvatske zajednice.

Ujedno, uključuje i po tri predstavnika bosanske i turske zajednice, pet predstavnika srpske zajednice i jednog višeg predstavnika iz kancelarije predsednice.

Među ovim članovima, kako se dodaje, naći će se i tri predstavnika Vlade koje imenuje ministarstvo ili agencija, čiji rad je od značaja za zajednice.

KSZ ima za cilj obezbeđivanje mehanizama za razmenu mišljenja između zajednica i kosovskih institucija, te artikulisanje stavova predstavnika ovih zajednica po pitanju zakona, javne politike i programa od posebnog značaja za njih.

Savet, kako navode, takođe obezbeđuje forum za koordinaciju i savete između zajednica i obezbeđuje organizaciono funkcionisanje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.