NUNS pokrenuo platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), pokrenulo je platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs), na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima da ispravno postupaju u slučaju onlajn pretnji upućenih njima.

U okviru ove akcije novinarima žrtvama onlajn nasilja pruža se i pravna, kao i psihološka podrška da se lakše nose sa ovom situacijom.

Pokretanje platforme će pratiti kampanja sa heštegom #NaPrvojLiniji

Sajt je, navodi NUNS, nastao kao posledica učestalih napada na novinare, a posebno onih onlajn. Samo u prošloj godini je bilo je prijavljenih 136 napada/pretnji upućenih novinarima, od čega je 51 pretnja bila onlajn.

Na osnovu smernica na sajtu, redakcije mogu da sprovedu mehanizam da zaštite novinare koji su meta onlajn napada od profesionalnog i emotivnog uticaja, koji nastaje kao posledica ovog oblika uznemiravanja.

Jedna od ideja je i stvaranje kulture bezbednosti u redakciji u kojoj se novinari ohrabruju da prijave nasilje na internetu i da im se pruži podrška.

Glavni cilj medijskih kuća mora biti stvaranje okruženja, u kojem se novinari ne osećaju neprijatno da prijave napade na internetu.

Zbog konkurentnog radnog okruženja ili nesigurne radne situacije, novinari se mogu zabrinuti da će prijavljivanje napada biti shvaćeno kao znak slabosti ili odsustvo profesionalnih standarda, kao i da će se to negativno odraziti na njihovu karijeru.

Od suštinskog je značaja otvoreno govoriti o napadima na internetu, da bi se na taj način ograničili efekti napada, uključujući stvaranje traume i autocenzuru.

Poseban odeljak na sajtu se odnosi na napade na novinarke na internetu, kao i na slobodne novinare (frilensere).

Na sajtu se nalaze brojni intervjui sa međunarodnim ekspertima iz ove oblasti, koji daju neku vrstu smernica/saveta kako postupati sa publikom na internetu i u slučaju onlajn napada.

Pojedini od njih su i sami bili mete napada.

Ujedno, na sajtu se nalaze ispovesti novinarki koje su bile mete napada koje govore kako su se nosile sa tom situacijom.

Platforma sadrži brojne korisne izvore publikacija i alata koji služe za osposobljavanje novinara za suprostavljanje nasilju na internetu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.