Hil: Srpsko razvijanje odnosa sa EU – garancija za dobre odnose i sa SAD

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil
FoNet/Milica Vučković

Ambasador SAD u Beogradu, Kristofer Hil, kazao je za N1 da su pažljivo slušali preksinoćnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je, kako navodi, izložio plan, koncept o tome kako da se komplikovan problem Kosova dovede do rešenja. Dodao je da je Vučić obrazložio i kako vidi budućnost Srbije i da SAD podržavaju takvu budućnost.

„SAD podrzavaju takvu budućnost Srbije i nemamo bolje odnose ni sa kim na svetu kao sa EU. Veoma nam je značajno da vidimo da i Srbija razvija odnose sa EU, čiji će konačno postati i član. Tako da će i to biti garancija dobrih odnosa između SAD i Srbije“, rekao je Hil novinarima u Muzeju Nikole Tesle, gde je potpisan Memorandum o razumevanju na projektima energetske efikasnosti USAID sa srpskim ministarstvom energetike.

Vučić je, tokom preksinoćnjeg obraćanja, u kojem je izneo detalje o novom evropskom predlogu za Kosovo, koji mu je na sastanku u petak predočila svetska petorka, istakao da „Srbija mora da učestvuje u dijalogu, mora da nastavi svoj evropski put… zato što bismo ekonomski i politički bili usamljeni bez toga“.

Kada se radi o formiranju Zajednice srpskih opština na severu Kosova, istakao je da su „svi pregovarači, bilo iz EU ili SAD, potvrdili da je to obaveza iz Briselskog sporazuma i prvih šest tačaka se time bavi“.

„I to se jasno videlo iz Eskobarovog stava da je to suštinski da bi se krenulo napred, a onda sledi i ono što je u nemačko-francuskom predlogu. Tu se ide na šire ideje koje će zahtevati više vremena. Ne možemo očekivati da se ostvare danas, sutra, ali mora da se sprovedu postignuti sporazumi“, poručio je.

Na pitanje o formatu budućih razgovora, kazao je da bi na tome trebalo više da se radi i razradi više detalja, jer „Briselski sporazum ima nekoliko rečenica i ne mogu da dam više informacija kako bi to izgledalo“.

A upitan da li bi na rešenje pitanja Kosova mogao da se primeni Išingerov plan o dve Nemačke, naveo je da se „treba fokusirati na to što postojeći kaže i da se strane usmere na taj sadržaj, i da kasnije upoređuju“.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.