NSI: Kurti svojom izjavom dodatno ugrozio bezbednost Dragice Gašić i umešao se u rad institucija

nova društvena inicijativa NDI New sociial initiative NSI
FOTO: New Social Initiative

Izostankom osuda učestalih incidenata čija su meta kosovski Srbi, šalje se poruka prećutnog odobravanja, oglasila se danas Nova društvena inicijativa (NSI). Dan nakon što je Kancelarija za KiM izvestila da je obijen stan jedine srpske povratnice iz Đakovice, Dragice Gašić, poručili su da se ovaj i prethodni napadi na imovinu Gašić moraju posmatrati kroz prizmu narušenih međuetničkih odnosa. Ujedno su ocenili da je kosovski premijer, Aljibn Kurti, svojom nedavnom izjavom iz Brisela, dodatno ugrozio bezbednost ove povratnice.

Napadi i pljačke usmereni na povratnike i njihovu imovinu se godinama na Kosovu karakterišu kao da su počinjeni iz ekonomskih motiva, navode iz NSI.

I dok je, kako dodaju, to možda i istina u nekim slučajevima, ocenjuju da izostaje prihvatanje činjenica da, bez obzira na motiv, takva krivična dela imaju veći uticaj na percepciju bezbednosti osetljivih grupa kakve su manjinske zajednice i povratnici, nego na pripadnike većinske zajednice koji se u ruralnim sredinama susreću sa istim bezbednosnim izazovima.

S druge strane, tvrde da se slučaj jedine srpske povratnice iz Đakovice, Dragice Gašić,  mora posmatrati kroz prizmu narušenih međuetničkih odnosa, imajući u vidu „medijsku hajku“, pokretanja peticije organizacija civilnog društva iz Đakovice za iseljenje Dragice i izostanak osude čelnika kosovskih institucija na te reakcije.

Međutim, iako su izostale osude, reakcije najviših prištinskih zvaničnika nisu.

NSI tvrdi da je kosovski premijer, Aljbin Kurti, nedavno, nakon završene druge runde dijaloga u Briselu, implicitno doveo u pitanje pravo Dragice Gašić da se vrati u Đakovicu i legalnost porekla njene imovine“.

U odgovoru na pitanje da li će on, kao premijer Kosova omogućiti svakome ko želi da se vrati u Đakovicu da normalno živi, Kurti je izjavio:

“Meni je veoma žao što gospodin Petković (direktor Kancelarije za KiM) i Vučić, oni zloupotrebljavaju starce u Srbiji pa ih dovedu na Vidovdan na Kosovo sa kamerama. To znači da oni ne mare za te ljude, oni prave šou da kažu evo Albanci nemaju gostoprimstvo prema Srbima, baš sa kamerama na Vidovdan. Znači da to nema nikakve veze sa dobrom namerom prema blagostanju gospođe Gašić (…) Svi oni koji imaju svojinu na Kosovu, imaju ili zemlju ili stan, mogu da se vrate, ako nisu prodali zemlju ili stan, i ako im nije dao Milošević i to je važno. Ima puno Albanaca kojima je Milošević oduzeo stan i dao nekom iz porodice jednog policajca koji je dolazio iz Beograda“ 

„Kurti je ovakvom izjavom ne samo sugerisao da je Gašić instrumentalizovana i time joj dodatno ugrozio bezbednost, već se i direktno umešao u rad pravosudnih i drugih nadležnih institucija koje svoje odluke treba da donose nezavisno, kao što su, evidentno, u slučaju Dragice Gašić i učinili, potvrdivši njeno pravo na povratak i omogućivši joj isto“, ocenjuju iz NSI.

Naznačili su da, to što se Dragica Gašić vratila u Đakovicu, jasno ukazuje na to da na Kosovu postoji birokratska struktura zadužena da olakša proces povratka.

„Ove institucije, poput opštinskog službenika za zajednice i povratak i Ministarstva za zajednice i povratak su u slučaju Gašić i brojnih drugih primera, ispunili svoja zaduženja i olakšali ovaj proces, ali je isto tako sve očiglednije da politička podrška ovom tehničkom delu institucija izostaje“, ocenjuju.

Tvrde da „političko neslaganje“ sa prethodnim vladama nije retkost, ali i da većina političara na kraju pokaže zrelost i uvidi neophodnost poštovanja odluke prethodnih vlada, sudova ali i skupština.

„U nadi da će tako biti i sada i da će vlasti na Kosovu poštovati vladavinu prava i sprovesti odluke od neizmernog značaja za multietničnost na Kosovu, podsećamo na to da je Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine potvrdila Dragičino pravo korišćenja stana“, poručuju iz NSI.

Podsetili su ujedno i na još dve odluke kosovskih institucija koje nisu sprovedene:

Da je kosovski Ustavni sud potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 ha zemlje u okolini manastira i da je kosovska Skupština ratifikovala Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, a o kom je potom kosovski Ustavni sud doneo ocenu da, kao međunarodni sporazum mora biti sproveden.

O poslednjem incidenutu protiv Dragice Gašić –  obijanju njenog stana i krađu stvari, sinoć je izvestila Kancelarija za KiM.

Direktor ove Kancelarije, Petar Petković, saopštio je danas da će pravni tim kojeg su angažovali tražiti dodatnu zaštitu za Dragicu i njen stan, dok će sama Kancelarija zahtevati da se započne istraga što je pre moguće.

„Kao i do sada, i Dragici ćemo obezbediti novu video kameru, nameštaj, hranu i neophodnu insulinsku terapiju“, poručio je Petković u objavi na Tviteru.

Kazao je da usled provale stana, Dragica više nema ulazna vrata koja bi mogla da zaključa.

„To je čini lakom metom za sve ekstremiste. Priština ćuti na njenu Golgotu skoro dva meseca“, naveo je Petković.

Misijama UNMIK, EULEX, NATO i OEBS, kao i Miroslavu Lajčaku, poručio je da je bezbednost Dragice Gašić u njihovim rukama.

„Kakvu bezbednost Srbima na KiM pružaju međunarodne misije i koja je njihova uloga, kada opština Đakovica zabrani zamenu običnih vrata koje smo obezbedili“, upitao je Petković.

O najnovijem incidentu čitajte u posebim vestima:

Kancelarija za KiM: Dragici Gašić obijen i ispreturan stan, ukradeni nadzorna kamera i ruter

Dragica Gašić za RTS: Pomislila sam da se neko uselio, ostajem u ĐakoviciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.