Bajden nominovao Marka Gitenstejna za novog ambasadora u EU

Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je Marka Gitenstejna za novog američkog ambasadora u Evropskoj uniji, saopštila je Bela kuća.

Gitenstejn (74), viši savetnik u međunarodnoj advokatskoj kancelariji Mejer Braun, bio je ambasador SAD u Rumuniji, u administraciji Baraka Obame.

„Kao ambasador, fokusirao se na borbu protiv korupcije i očuvanje demokratskih institucija, pitanjima na kojima je nastavio da radi kao advokat i u nevladinim organizacijama“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Tokom njegovog mandata potpisan je sporazum Vašingtona i Bukurešta o odbrani od balističkih raketa. Tokom protekle decenije uglavnom je radio na projektima u centraloj i istočnoj Evropi.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je nominaciju Gitenstejna za ambasadora.

„Pred nama je velika transatlantska i globalna agenda. Potrebno je da svi zajedno radimo i radujem se saradnji s njim kada bude potvrđeno“, napisao je Mišel na Tviteru.

Bajdenov izbor za novog ambasadora u EU mora da potvrdi Senat.

Gitenstejn je bio član tanzicionog tima kada je Bajden izabran za predsednika i kopredsedavajući tranzicionog tima kada je izabran za potpredsednika 2008. godine, saopštila je Bela kuća.

U američkom Senatu bio je 17 godina na raznim pozicijama, uključujući savetnika za Obaveštajni odbor i Odbor za pravosuđe. Gitenstejn je Jevrejin rumunskog porekla. Njegovi preci su emigrirali u SAD iz rumunskog grada Botošani krajem 19. veka.

Predsednik Rumunije mu je 2012. dodelio nacionalni orden Zvezda Rumunije, najviše civilno odlikovanje.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.