Poslanici u kosovskoj skupštini odobrili reviziju budžeta za 2021.

Foto: Ekonomia onlajn

Foto: EkonomiaOnline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Poslanici u kosovskoj skupštini sa 69 glasova za i bez glasova protiv ili uzdržanih, usvojili su Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskim izdvajanjima za kosovski budžet za 2021. godinu, prenosi EkonomiaOnline.

„Skupština je usvojila zakon br. 08 / L-016 o izmenama i dopunama Zakona br. 07 / L-041 o raspodeli budžeta za budžet Republike Kosovo za 2021. Ovom prilikom postupak ove plenarne sednice je zatvoren“, rekao je predsednik skupštine, Gljauk (Glauk) Konjufca.

Samo je jedan amandman opozicije usvojen od ukupno 35. Amandman iz opozicije podnela je poslanica PDK, Bljerta Deljiu-Kodra (Blerta Deliu), za izgradnju vrtića u Srbici.

KoSSev: Za razliku od EkonomiaOnline, KosovaPress piše da su odobrena samo dva amandmana koje su predložile opozicione stranke, te da one, iz toga razloga, i nisu htele da učestvuju u donošenju odluka.

Ovu sednicu, kao i mnoge pre toga, obeležila je rasprava poslanika vlasti i opozicije.

Opozicija je tvrdila da trenutna vlast na Kosovu koristi budžet kako bi ojačala svoju poziciju u opštinama, da revizija budžeta nije realna i da je „urađena politički“ jer se bliže izbori.

Ujedno smatraju da sadašnja vlast ne ispunjava obećanja kada su u pitanju povećanja plata i penzija.

Sa druge strane, poslanici pokreta Samoopredeljenje kazali su da će se kroz reviziju budžeta, prihodi povećati, a da će javni dug biti smanjen.

Ujedno su ukazali na to da je zakonom predviđeno da ukupni budžetski prihodi budu 1,8 milijardi evra, a da je sada budžet prešao cifru od preko 2 milijarde, naglasivši da je do toga došlo zbog ekonomskih performansi i velikog poverenja u vladu.


Istog dana kada je odobrena revizija budžeta, kosovska vlada je ujedno odobrila izveštaj o šestomesečnom budžetu Kosova za 2021. godinu.

„Ovaj izveštaj sadrži prihode za 2021. godinu i odražava prihode na centralnom i lokalnom nivou. Ukupno za šest meseci iznose 1 milijardu evra. Bilans se povećao, što je dobro“, kazao je na sednici vlade kosovski ministar finasija, rada i transfera, Hekuran Murati, prenosi EkonomiaOnline.

Na ovoj sednici je ujedno odobren nacrt odluke o ponovnom odobravanju godišnjeg finansijskog izveštaja za 2020. godinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.