Komandir stanice u Severnoj Mitrovici o paljevinama automobila: Poznati vreme, način i sredstva, svi uključeni u istragu, počinioci neotkriveni

Kosovskoj policiji je poznato da se paljevine automobila izvršavaju rano ili kasno ujutru, na isti način i da su sredstava uvek ista. U istragu su uključene sve snage – regionalne, stanične, obaveštajne. Ali, ti slučajevi su "vrlo, vrlo teški za rasvetljavanje". Nijedan slučaj do danas nije rešen – ovako je rad policije po pitanju paljevine automobila odbornicima SO Severna Mitrovica objasnio komandir stanice Kosovske policije u ovom gradu, major Đorđe Karamarković. Za poslednje četiri godine, na Severu Kosova zapaljeno je bar 32 automobila, a više je oštećeno; najveći broj u Severnoj Mitrovici – 26. Od početka ove godine u istom gradu zapaljena su tri vozila, a četvrto koje je izgorelo je ono za koje se veruje da je korišćeno u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Prvi čovek KP-a za Severnu Mitrovicu, koji je imenovan na tu funkciju od prošle godine – ipak, smatra da će "proaktivna aktivnost" policije – pojačane noćne patrole i budnost "da da rezultate" po pitanju rasvetljavanja slučajeva. "I mora da da" – ističe.

Broj slučajeva u odnosu na isti prošlogodišnji period smanjen, procenat rasvetljavanja veći

Karamarković je na jučerašnjoj sednici pred čelnicima lokalne samouprave predstavio svoj izveštaj. Ukratko – broj slučajeva je smanjen, procenat rasvetljavanja povećan.

"Broj slučajeva do 30. aprila 2018. je 94, dok je u 2017. bio 128 u istom periodu, što znači da je tendencija slučajeva u opadanju; Ono što je bitno za nas, što je pokazatelj našeg rada, to je rasvetljavanje krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem i u prva 4 meseca ove godine procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem je 32, u odnosu na isti period prošle godine koji je iznosio 22 procenata, što nam ukazuje da je procenat rasvetljavanja veći" – kazao je.

Albanski odbornici pomenuli su i slučaj navodnog bacanja molotovljevog koktela na albansku kuću, što je, međutim, sam gradonačelnik, Goran Rakić, i demantovao. Slučaj nije prijavljen policiji, a Rakić je naveo i da je komisija utvrdila da se radilo o nesavesnom trošenju električne energije.

"Ono što je gradonačelnik rekao ranije, hvala Vam na informaciji, ja sam lično bio tamo, ja Vama verujem gradonačelniče, što znači da me je gospodin S. slagao," rekao je odbornik Baškim Cimilji.

Od albanskih odbornika niz komentara. Nabrajali su slučajeve napada na imovinu Albanaca i same Albance u Severnoj Mitrovici.

Maksimović: Da ne izdvajamo dela po nacionalnoj osnovi

Sa druge strane srpski odbornici:

"…Jako je bitno da komandir sa svoje strane može da pojača patrole, da bi se sprečili bilo kakvi incidenti i da ne apostrofiramo, ne izdvajamo, još jednom kažem, po nacionalnoj osnovi, jer kriminalac je kriminalac…" – naveo je odbornik Dragiša Maksimović. 

Zaporožac: Šta je sa brutalnim prebijanjem običnih građana?

"Mislim da ova tačka dnevnog reda zahteva nešto sasvim drugo, a ne držanje političkog govora. Šta ćemo sa brutalnim prebijanjem običnih građana koji ničim nisu izazvali policiju, brutalnim prebijanjem legalno izabranih predstavnika naroda i opet ničim ta policija nije bila izazvana?" – rekao je direktor Osnovne škole "Branko Radičević" i odbornik Ivan Zaporožac. 

Biševac: Osude samo od srpske zajednice

"Ono što me posebno razočaralo da osuđivanje prebijanja golorukog naroda nije stiglo ni od jedne druge zajednice sem srpske, a naročito što osuđivanje nismo čuli ni od zamenika predsedavajućeg, jer je između ostalog i njegov posao da se brine o svim zajednicama u našem gradu?" – rekao je student prorektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i odbornik Nemanja Biševac.

Bilo je i konkretnih pitanja i zahteva.

Direktor Tehničke škole i odbornik Rade Tanić zatražio da se pojačaju patrole kako bi reagovale na neovlašćeno parkiranje na igralištima ove škole.

Jakšić: Paljevine automobila zaštitni znak našeg grada; šta je sa slučajem tuče na Badnji dan?

Jučerašnju sednicu napustio je upravo Marko Jakšić. Imao je primedbu na to da bi izveštaj gradonačelnika koji je bio predstavljen trebalo odbornicima ranije da bude dostavljen. Gradonačelnik je replicirao, objašnjavajući da je "od samo početka rada ove skupštine uvek bila praksa da se i odbor za politiku i finansije skupština drži u istom danu" i da su za to "glasali odbornici ove skupštine", te da iz tog razloga izveštaji ne mogu da budu poslati odbornicima nedelju dana ranije. Jakšić je takođe zatražio da replicira, ali je predsedavajući, Dejan Gurešić, naveo da "nema pravo na repliku". 

"Ko mi zabranjuje?" – upitao je Jakšić.

"Ja zabranjujem" – odgovorio je Gurešić, nakon čega je odbornik SDP-a i napustio sednicu.

Odbornik GI SDP-Oliver Ivanović, Marko Jakšić, osudio je, kako je rekao, brutalno hapšenje Đurića i podsetio da ni posle gotovo četiri meseca ubistvo lidera njihove stranke, Olivera Ivanovića – vatrenim oružjem, pred prostorijama stranke u Kosovskoj Mitrovici – nije rasvetljeno.  

Podsetio je na tuču koja se dogodila na Badnji dan u Kosovskoj Mitrovici, a za koju se veruje da je povređen i jedan od čelnih ljudi KP-a za region Sever.

"Imate li ikakvih informaciji u vezi sa tim?" – upitao je.

Istovremeno je podsetio Karamarkovića da nije pomenuo, kako je naveo, učestale paljevine automobila.

Nabrojao je neke od slučajeva i upitao – "Ima li makar jednog rasvetljenog slučaja u vezi sa paljenjem automobila? Jer je to zaštiti znak našeg grada u poslednje vreme."

Podsetimo,  komandant KP-a za region Sever, kapetan Nenad Đurić, u dopisu advokatu Nebojši Vlajiću na njegov upit o broju zapaljenih automobila i krivičnih dela, odnosno broju rasvetljenih slučajeva, prošlog leta odgovorio je da je od svog osnivanja krajem 2012., direkcija Sever zabeležila 14 slučajeva paljenja vozila, odnosno da je od 40 registrovanih slučajeva krivičnih dela u koje, pored paljenja vozila spada i bacanje eksplozivnih naprava, požari, itd., rešeno ukupno 5 slučajeva.

Karamarković: Pojačane noćne patrole i budnost

"Što se tiče paljevine automobila, to je problem već duže vreme. Vreme izvršenja je uvek bilo u nekim jutarnjim, ranim, ili kasnim satima. Upravo iz tog razloga mi smo pojačali noćne patrole, budnost, broj radnika koji su angažovani noću, tako da mislim da će ta proaktivna aktivnost da da rezultate i mora da da. Nijedan slučaj do dana današnjeg paljevine automobila nije rešen. Ti slučajevi sami po sebi su vrlo, vrlo teški za rasvetljavanje. Znamo, način izvršenja je uvek isti, sredstvo kojima se vrši ta paljevina je uvek isto, ali do izvršioca još nismo došli, a uključene su sve snage i regionalne, i stanične, i obaveštajne jedinice, ali, nažalost, do danas rezultata nema" – odgovorio je Karamarković, ne navodeći više detalja.

Slučaj tuče na Badnji dan rešen

"Što se tiče remećenja javnog reda na dan Božića – taj slučaj je rešen, poznate su i žrtve i napadači, izvršioci, tako da i za taj slučaj mogu da kažem isto da nije u nadležnosti policijske stanice," odgovorio je potom Karamarković i na drugo pitanje, ne navodeći više detalja takođe. 

Na istoj sednici predstavljen je tromesečni finansijski izveštaj o radu opštine Severna Mitrovica za 2018. i tromesečni izveštaj o radu gradonačelnika za istu godinu. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.