Vladika Teodosije: 17. Marta naneta rana našem biću

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Pre 16 godina na današnji dan dogodilo se najveće etničko nasilje nad Srbima i nealbanskim stanoviništvom, od strane ekstremnih Albanaca na Kosovu i Metohiji, koje je usledilo posle ulaska međunarodnih vojnih i civilnih snaga. U tri dana nasilja tog 17. Marta prekinuti su mnogi životi i uništeno srpsko kulturno nasleđe. Vladika Teodosije poručio je u manastiru Gračanica da dok sa verom i nadom živimo na Kosovu i Metohiji, živeće i svetinje. Podsetio je na to da su više puta spaljivane i oskrnavljene, ali da su i posle svega obnovljene.

Parastosom u manastiru Gračanica, polaganjem belih ruža ispred umetničke instalacije MISSING i izložbom slika “Jesen u Prizrenu 2019”, obeležena je šesnaesta godišnjica martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Episkop Raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije služio je parastos poginulima u martovskom nasilju. Istakao je da „božija blagodet deluje tamo gde verni stradaju, a da je jedini put, put Hrista“.

„Mi se danas molitvama sećamo svih njih posle 16. godina od martovskog pogroma kada su naši neprijatelji, zločinci koji su ono što nisu uspeli da urade 1998. i 1999. godine i kasnije, pokušali 2004. godine, a to je da proteraju, da unište i spale sve ono što je srpsko na ovim prostorima. Hvala Bogu u tome nisu uspeli kao i mnogi pre toga, nisu uspeli do kraja u svojim namerama, ali je naneta bol, naneta je rana našem biću” rekao je vladika Teodosije.

Teodosije kaže da oni koji ostaju na KiM, opstaju zahvaljujući svojoj veri.

“Veliki broj nas živi na ovim prostorima, ali Bog se pojavio, ne u moći i u sili, već božija blagodet deluje tamo gde verni stradaju i kada smo mi nemoćni, zato naše svetinje porušene velikim delom smo obnovili, a isto tako oni koji ostaju na ovim prostorima, opstaju sa verom i nadom u Boga”.

Foto: Miloš Perić
Foto: Miloš Perić

Osim na stradanje ljudskih života, Teodosije se u obraćanju u manastiru Gračanica osvrnuo i na stradanje svetinja.

“Verom i nadom mi živimo na Kosovu i Metohiji i žive naše svetinje toliko puta napadane, toliko puta, spaljivane, bivale su i oštećene i oskrnavljene, ali mi smo ih ponovo obnavljali, posećivali i ono što nasvećuje najviše te svetinje, jeste sveta liturgija i molitva koju vršimo u njima. Tu gde je dvoje, troje sabrano u Hristovo ime, tu je Gospod sam prisutan, a gde je Gospod prisutan, prisutna je sila božija”, poručuje Teodosije.

Šesnaesta godišnjica bez prisustva većih grupa zbog virusa

Obeležavanje nasilja i pomen stradalima protekli su pez prisustva većeg broj ljudi, usled pojave korona virusa. Vladika Teodosije savetuje ljudima da ne paniče i da imaju veru.

Kako kaže, “sila božija je nadvladala sve naše neprijatelje i treba se uzdati u Boga”.

“I ovo današnje vreme kada su mnogi u panici i osećaju da su u opasnosti od bolesti kada je u svetu proglašena pandemija i kada se ljudi s pravom brinu za svoj život, treba da imamo veru na prvom mestu, jer vera će nam pomoći da učinimo i ono što je nemoguće običnom čoveku. Mnogo puta smo se u to uverii i zato sa verom, sa optimizmom prođimo kroz ovaj život bivajući svakako odgovorni, jer i mi pripadamo društvu, pripadamo zajednici, držimo se svih pravila koja se nalažu svima nama koji smo hrišćani. Više od drugih treba da budemo obazrivi, teba da budemo odgovorni i oprezni, ali ne smemo da budemo u strahu”, savetovao je Teodosije sve koji su zabrinuti usled širenja virusa korona.

Istakao je da u ove dane posta, vera treba da bude još jača.

Rakočević: Na ruševinama se rađa život

Novinar i publicista, Živojin Rakoćević, koji je ujedno i direktor Doma kulture u Gračanici, podsećajući na ono što se desilo pre šesnaest godina, kaže da je uprkos teškoj sudbini, ova likovna kolonija dokaz obnove života. Rekao je da umetnici koji su stvorili slike, nisu mogli danas da dođu.

“Pogođeno je u srce i to srce kuca i dan danas. Sve što smo imali doživelo je težak udarac i sve što smo imali se obnavlja. Kolonija organizovana peti put u Prizrenu je dokaz da se na ruševinam rađa život i da taj život daje svoj stvaralački i kreativan odgovor”, kaže Rakočević.

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Izložbu slika otvorio je gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović, koji je rekao da su imena stradalih „molitva i opomena da se nikada i nigde takvo zlo ne ponovi”.

Danas se povodom pogroma nad Srbima i drugm nealbanskim stanovništvom saopštenjem oglasio i kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, rekavši da „i posle šesnaest godina postavljamo jednostavno pitanje kako je bilo moguće da u prisustvu međunarodne zajednice u XXI veku za samo 72 sata nestanu vekovi? Od tog kobnog dana, kojeg se svaki Srbin i danas nerado seća, nije sprovedena nijedna ozbiljna istraga, niti je otkriveno ko su nalogodavci i organizatori ovog masovnog i etnički motivisanog nasilja nad kosovskim Srbima“.

Podsetimo, povod za najveće etničko čisćenje Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji od 1999. godine bilo je davljenje trojice albanskih dečaka, 16. marta 2004, iz sela Čabra koje se graniči sa srpskim selom Zupče kod Zubinog Potoka. U kosovskim medijima optuženi su Srbi da su nesrećnu decu navodno pojurili sa psima u reku.

Tog 17. Marta uništeno je i zapaljeno oko 286 srpskih kuća, preko 35 crkava, manastira i grobalja. Više od 4.000 Srba sa juga KiM-a je proterano u trodnevnom nasilju ekstremnih Albanaca koji su napali Srbe širom KiM-a. Ubijeno je osmoro Srba i 11 Albanaca – koji su stradali u obračunu sa američkim i francuskim KFOR-om koji je pokušavao da zaustavi nasilje. Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina. Ipak, do danas nisu otkriveni nalogodavci za ovo, kako su međunarodni krugovi u više navrata ocenili – organizovano nasilje.

16 godina od 17. Marta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.