Nove mere: Dozvoljen rad ugostiteljskim objektima i ulazak na Kosovo uz potvrdu o primljenoj vakcini

korona mere kovid mitrovica
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada na sastanku koji je održan sinoć predstavila je modifikovani set antikovid mera, pa je tako sada građanima dozvoljeno da se kreću i trideset minuta duže – kretanje je sada zabranjeno od 22.30 do 5.00 ujutru, ugostiteljski objekti počeli su sa radom nakon 12-dnevne pauze. Pravilno nošenje maske je obavezno, u svim slučajevima sem kada je osoba sama u vozilu, sa članovima uže porodice, kada se trči i vozi bicikl, kada se hoda van naseljenih mesta ali ne u grupama sa više od 4 osobe, članova iste porodice. Novina je i to da na Kosovo mogu da uđu bez PCR testa i oni koji poseduju dokaz da su primili antikovid vakcinu. Takođe, svi korisnici socijalnih i penzijskih šema oslobođeni su javljanja u nadležnim kancelarijama. 

Od policijskog sata izuzeti su slučajevi hitne prirode, kao što je traženje i pružanje medicinske pomoći i kupovina lekova.

Takođe, slobodno kretanje je dozvoljeno u bilo koje vreme za osoblje u sektorima zdravstva, bezbednosti, javnog i privrednog delovanja, za izvođače javnih radova i usluga. Ograničenje kretanja ne važi ni za radnike u privrednom sektoru koji obezbeđuju funkcionisanje lanca snabdevanja (uključujući prevoz roba/usluga), ali pod uslovom da im je izdata posebna dozvola iz EDI sistema kosovske Poreske uprave.

Škole

Što se tiče obrazovanja, sve javne i privatne institucije svih nivoa obrazovanja nastavljaju sa radom u skladu sa smernicama za obrazovni sektor, navodi se u odluci vlade.

U studentskim domovima je dozvoljeno da bude po jedan student u sobi.

Svim javnim i privatnim institucijama svih nivoa obrazovanja zabranjeno je organizovanje vannastavnih aktivnosti, kao što su ekskurzije, grupne šetnje ili studentske zabave.

Zabranjena okupljanja

Takođe, zabranjena su sva okupljanja više od 30 ljudi. To se odnosi i na sastanke, seminare i treninge. Bez ozbira na broj osoba zabranjeno je organizovanje i odražavanje venčanja, proslava, itd.

Izuzetak u vezi sa zabranom okupljanja su sastanci skupštine Kosova, sastanci vlade ili sastanci koji su od posebnog javnog interesa.

Trgovina i ugostiteljstvo

Tržni centri počinju sa radom, ali u skladu sa odgovarajućim uputstvom.

Najpre, svi operateri koji posluju u trgovini na veliko i malo, dužni su da utvrde maksimalan broj kupaca koji je dozvoljen u prostoriji, na osnovu pravilu jedan potrošač na 8 metara kvadratnih, dok između samih potrošača distanca mora biti najmanje dva metra.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, i oni svoje usluge moraju da obavljaju u skladu sa vodičem koji je odobrilo kosovsko ministarstvo zdravlja.

U odluci koja je objavljena na sajtu kosovske vlade nije precizirano do kada je dozvoljen rad ugostiteljskih objekata. Međutim, sa druge strane, precizirano je da je usluga „dostave“ dozvoljena i nakon 22:30. Za ovako nešto neophodna je posebna dozvola Poreske uprave Kosova.

Dozvoljeno je do 40 klijenata na 100m2 (4 osobe na 10 m2), dok među onima koji sede za različitim stolovima udaljenost mora biti najmanje 1 metar između stolica.

U hotelima je posle 22:30 usluga pića i hrane dozvoljena čak i u za to predviđenom prostoru za jelo i piće, samo za goste ovih objekata.

Dozvoljen je rad auto-pijaca i stočnih pijaca ali sa 40 odsto kapaciteta.

Klanje stoke dozvoljeno je samo u prostorijama koje imaju dozvolu za takav rad.

Kultura i sport

Kulturnim ustanovama dozvoljeno je da rade koristeći samo 30 odsto svog prostora za sve svoje aktivnosti – uključujući predstave ali i probe.

Sportske aktivnosti su dozvoljene bez prisustva publike, koje se moraju izvoditi u skladu sa lokalnim i međunarodnim sportskim protokolima.

Dozvoljeno je korišćenje teretana, sala i sličnih objekata za pojedinačne rekreativne aktivnosti prema odgovarajućem vodiču, odnosno – jedan klijent na 8 kvadratnih metara.

Navode da osoba koja je zadužena za teretanu/fitnes centar dužna da obrati posebnu pažnju od 17:00 časova do 20:00 kada je najveća poseta u ovim objektima, kako bi se poštovala distanca.

Obavezno je postaviti informativne znakove i sredstva za dezinfekciju na svaku mašinu u fitnes centrima, kako bi posle korišćenja klijent dezinfikovao istu.

Prevoz

Vozila za javni prevoz mogu da saobraćaju koristeći najviše do 50% svojih kapaciteta za smeštaj putnika. U taksi vozilima dozvoljeno je da bude samo jedan putnik ili tri ukoliko su iz iste porodice.

Sahrane su dozvoljene samo u prisustvu užih članova porodice, sa ne više od 30 ljudi.

Javni, privatni i privredni sektor – pravila za zaposlene

Što se tiče javnih i privatnih institucija u njima će raditi samo osoblje koje pruža osnovne usluge. Osnovnim osobljem smatraju se radnici čije je fizičko prisustvo na radnom mestu neophodno za obavljanje radnih dužnosti, navode iz vlade.

Rukovodioci ovih institucija su dužni da utvrde ko pruža osnovne usluge, a prema potrebama ovih ustanova.

Od poslodavaca u javnom i privatnom sektoru traži se da za zaposlene, čije fizičko prisustvo nije neophodno na poslu, stvore uslove za rad od kuće.

Sve trudnice treba osloboditi obaveze dolaska na posao, pružajući im mogućnost da rade od kuće.

Javne i privatne inistitucije dužne su da u svojim prostorijama imaju zaštitna sredstva,  dezinfekciono sredstvo i maske, te da jasno istaknu pravila ponašanja za zaštitu od širenja zaraze kovid-19, uključujući i znak kojim se zabranjuje ulazak u zgradu bez maske, a uz istovremeno poštovanje fizičke distance.

Takođe, rukovodioci u javnim i privatnim preduzećima, institucijama i drugim objektima obavezni su da očiste i dezinfikuju ventilaciju u zatvorenim prostorima.

Putovanja – PCR

Svi strani državljani, kao i oni koji imaju privremeno ili stalno boravište na Kosovu, a koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, u obavezi da sa sobom imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ova odluka primenjuje se na principu reciprociteta.

Kako je prethodno objašnjeno iz kosovske vlade, princip reciprociteta podrazumeva da kosovska vlada neće tražiti negativan PCR test građanima zemalja koje takođe ovakav test ne zahtevaju od građana Kosova.

Mera se ne odnosi na strane državljane kojima je Kosovo samo usputna stanica, nezavisno od toga da li ulaze na teritoriju Kosova preko kopnenih prelaza ili avionom. Oni su u obavezi da u roku od 3 sata napuste Kosovo i potpišu izjavu kojom se na to obavezuju.

Mera se ne odnosi i na profesionalne vozače, pod uslovom da se pridržavaju međunarodnog transportnog protokola za zaštitu od kovida-19, kao i za strane državljane koji prolaze kroz Kosovo organizovanim prevozom autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu deklaraciju da će napustiti teritoriju Kosova u roku od 5 sati.

Mera ne važi i za strane diplomate koji su akreditovani na Kosovu i njihove porodice.

Novina u ovim merama kosovske vlade je to da se obaveza posedovanja negativnog PCR testa ne odnosi i na one osobe koje imaju dokaz da su primile antikovid vakcinu.

Iz kosovske vlade, međutim, nisu precizirali na vakcine kojih proizvođača se odnosi ova mera.

Ministarstvo zdravlja dužno je da izda privremene, opšte i posebne smernice za prevenciju i kontrolu kovid-19.

Iz Kosovske vlade navode da su ove mere preduzete sa posebnim osvrtom na tri cilja, a to su sprečavanje širenja bolesti i neugrožavanje bolničkih kapaciteta, a za ono što je više moguće, neugrožavanje privrednih aktivnosti, ali sa prioritetom na očuvanju života i zdravlja stanovništva i čuvanje mentalnog i fizičkog zdravlja građana.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.