Priština: Odbor izglasao zahtev o izmeni Zakona s ciljem suđenja u odsustvu za ratne zločine

Odbor za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik Skupštine i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije
FOTO: Zeri

Izvor: Zeri (Tekst je izorno preveden sa albanskog)

Odbor za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik Skupštine i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije glasao je za zahtev Ministarstva pravde (MP) za izmenu Zakona o krivičnom postupku, radi suđenja u odsustvu za ratne zločine. Poslanik Srpske liste, Ljubinko Karadžić, nije prisustvovao glasanju.

Opozicioni članovi komisije zahtevali su da se ne žuri, uprkos činjenici da su načelno podržali inicijativu u MP.

Adnan Rustemi (Rrustemi) iz pokreta Samoopredeljenje, izjavio je da je važno da proces suđenja započne što pre i da se ostvari pravda.

„Insistiram na tome da se Komisija uključi u suštinski nadzor i rad na nadgledanju kako bi poboljšala određene zakone tamo gde se stalo sa primenom. Odgovornost za ratne zločine na Kosovu nikada nije adekvatno adresirana i za mene je važno da proces suđenja u odsustvu započne što je pre moguće i da svako od nas razume izmenu ovog zakona, ma koliko to tehnički izgledalo“.

U međuvremenu, poslanica Bljerta Deljiu-Kodra (Blerta Deliu-Kodra) opisala je pristup pokretanje ovog pitanja kao ad hoc, rekavši da ubrzani pristup nije primeren. Deljiu je zahtevala da se civilno društvo uključi u ovaj proces.

„Ovaj ad-hoc pristup promenama je neprofesionalan i još manje lep pristup kada govorimo o ozbiljnim problemima. Kada je PDK predvodila MP, postojao je i nacrt zakona o krivičnom postupku, pa bi ovu promenu trebalo izvršiti kroz nacrt zakona o krivičnom postupku i ovaj pristup ne odgovara ovoj komisiji i ne bi trebalo da žurimo. Zahtevamo šire konsultacije sa tužiocima i sudijama“.

Driton Seljmanaj iz Demokratske lige Kosova rekao je da hitnost ne omogućava da se izrade odgovarajući zakoni, izveštava EO.

Poslanik AAK, Besnik Tahiri, rekao je da postupanje zakonima zahteva punu posvećenost, dodajući pritom da ne bi trebalo biti iznenađujućih situacija što se tiče Zakona o izborima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.