Nove antidamping mere – Petković: Priština ponovo izaziva nestabilnost i diže tenzije

kamioni granica
Foto: AP/Ilustracija

Uvođenjem antidamping mera Priština je ponovo posegnula za jednostranim potezima kojima direktno potkopava svaki potencijal regionalne saradnje i zatvara se za svaku takvu inicijativu koja je oličena i u ideji „Otvoreni Balkan“, oglasio se danas direktor Kancelarije za KiM, Peter Petković.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, kazao je pre svega nekoliko dana da je cilj njegove vlade da dodatno smanji uvoz robe iz Srbije, te ujedno najavio preduzimanje dodatnih mera.

Dodatne mere uvedene su danas.

Kosovska ministarka industrije i trgovine, Rozeta Hajdari, potvrdila je da su donete dve odluke o antidamping merama zaštite prema određenim proizvodima koji se uvoze iz Srbije.

„Jedna odluka nameće antidamping meru od 3 centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata, druga nameće antidamping meru od 3 centa za jedinicu građevinskog bloka poreklom iz Srbije“, kazala je ova ministarka.

Naznačila je da je donošenju odluka prethodio zahtev „lokalnog proizvođača i istraga koja je, kako je kazala, potvrdila da se ovi proizvodi prodaju po nižoj ceni na Kosovu nego u centralnoj Srbiji, tj. „zemlji porekla“.

Hajdari je ujedno najavila da je ministarstvo na čijem je čelu poslalo 24. septembra pismo CEFTA-i, kako Kosovo više ne bi bilo predstavljano uz posredovanje UNMIK-a.

Direktor Kancelarije za KiM vidi odluku Prištine da ogranični slobodan protok robe i usluga kao sredstvo za ispunjenje političkih ciljeva, a uoči lokalnih izbora.

„Uvođenjem nekakvih antidamping mera, Priština pokušava da izazove novu nestabilnost i podigne tenzije na terenu. Po pravilu, u svakom finišu predizborne kampanje Priština poseže za merama koje su uperene protiv Srba i zvaničnog Beograda i ova mera se po tome ne razlikuje. Očigledno je da Priština u svemu traži povod za krizu i probleme na terenu“, rekao je Petković za Tanjug.

Podsetio je da je i uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije započelo uvođenjem poreza na građevinski materijal.

„To, međutim, nije prvi put da Priština zabašuri katastrofalne rezultate u ekonomiji, kao i probleme u upravljaju pandemijom koronavirusa“, smatra direktor Kancelarije za KiM.

Podsetimo, kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MINT) i prethodno je uvodilo antidamping mere za građevinske blokove iz centralne Srbije. Međutim, ova odluka je ukinuta jula ove godine, a nakon konsultacija sa Komisijom za procenu posebnih dažbina na uvoz.

Tada su iz ovog ministarstva najavili da će, ukoliko se ustanovi da uvoz blokova iz centralne Srbije nastavlja da ugrožava lokalne proizvođače prodajom proizvoda ispod „normalne vrednosti“, da će pokrenuti novu istragu i ponovo uvesti antidamping mere.

Ovakva istraga koja je prethodila današnjem uvođenju antidamping mera pokrenuta je, međutim, samo mesec dana nakon što je ukinuta odluka o antidamping merama.

U obrazloženju odluke o pokretanju istrage iz avgusta meseca, ministarka Hajdari je saopštila da nalazi iz preliminarne analize pokazuju da postoje elementi da uvoz blokova nanosi materijalnu štetu damping cenama domaćim proizvođačima građevinskog materijala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.