Kosovsko ministarstvo: Predizborna okupljanja zabranjena unutar obrazovnih objekata

Izbori Sever Sveti Sava
Foto: KoSSev

Kosovsko ministarstvo za obrazovanje, nauku, tehnologiju i inovacije donelo je odluku kojom se zabranjuje održavanje izbornih kampanja u školskim objektima, javlja RTK.

„U odluci se navodi da politički subjekti koji su se kandidovali za predstojeće lokalne izbore ne bi trebalo da održavaju političke skupove unutar školskih objekata ili bilo kojih drugih objekata u kojima se odvija nastavni proces“, piše RTK.

Što se tiče dela prostora obrazovnih institucija koji se nalaze na otvorenom, ovo minsitarstvo je navelo da ih politički subjekti mogu koristiti ukoliko to prethodno odobre nadležne opštinske vlasti i organi za sprovođenje zakona.

Lokalni izbori na Kosovu održavaju se 17. oktobra.

Broj birača na konačnom biračkom spisku iznosi 1.885.448 birača, ili 90.586 birača više u odnosu na prevremene izbore za kosovsku skupštinu koji su održani 14. februara. Broj biračkih centara je 883 sa ukupno 2.477 biračkih mesta. Pravo glasa van Kosova ima 15.532 birača. Period glasanja putem pošte je od 15. septembra do 15. oktobra.

Radio kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.