Kurti: Cilj nam je da dodatno smanjimo uvoz iz Srbije merama koje ćemo preduzeti

Foto: Printscreen

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Šef Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pitao je premijera Kosova Aljbina Kurtija o povećanju uvoza iz Srbije u odnosu na 2019. i 2020. godinu.

Kurti je potom rekao da ako treba da napravi poređenje, onda to treba učiniti sa prvom polovinom 2018. godine, kada je Ramuš Haradinaj bio na čelu Vlade, jer je 2019. postojala stopostotna blokada taksi i 2020. je bila godina sa posledicama po uvoz zbog pandemije, kao i zbog reciprociteta nametnutog Srbiji.

„U prvih 6 meseci 2018. godine iz Srbije je uvezeno fiksnih 212,1 milion evra robe, 60 odsto više od vrednosti uvoza u prvih 6 meseci ove godine. Pored ovog značajnog smanjenja uvoza iz Srbije, slažem se da ga treba dodatno smanjiti i cilj nam je dalje smanjenje kroz mere koje ćemo preduzeti. Uvešću još dve brojke, što vam omogućava da razumete razliku u upravljanju. U poređenju sa periodom 2018. godine, imamo povećanje od oko 38 odsto uvoza iz Albanije, i povećanje od 80 odsto izvoza u Albaniju. Ovo je naš dugoročni cilj. Takođe imamo vrednost 80 odsto izvoza sa Severnom Makedonijom, još jednim važnim saveznikom za našu zemlju. Imamo pravu strategiju i pravi pejzaž naših budućih trgovinskih odnosa, a potrebno vam je strpljenje i poverenje. Nismo u poslednjoj godini mandata, već u sedmom mesecu“ , rekao je Kurti sa govornice Skupštine.

Haradinaj je odgovorio Kurtiju kazavši da se prilikom upoređivanja ekonomskog rasta od strane Vlade uzimaju u obzir 2019. i 2020. godina.

„Sviđa vam se da manipulišete“, rekao je Haradinaj, koji je potom zatražio od Kurtija da ukine meru zaštite namenjenu blokovima iz Srbije.

„Uklonili ste zaštitnu meru, namera je bila da se pogorša konkurenciju za blokade Srbije da se ne grade kuće na Kosovu sa srpskim zemljištem, jer imamo fabrike blokova na Kosovu“, rekao je Haradinaj.

Kurti je rekao da je odluka za tu meru istekla i da će biti ocenjena i ispitana ako je cilj postignut, pre nego što se donese nova odluka.

U kosovskoj skupštini u toku je celodnevna sednica sa više tačaka dnevnog reda na kojoj je prisutan i kosovski premijer Aljbin Kurti. Opozicija tokom čitavog dana iznosi i snažne kritike na račun kosovske vlade zbog sporazuma o tablicama ali i kako tvrde, toga što je odbijen američki gasovod.

Skupština Kosova je sa 81 glasom odobrila Sporazum o sufinansiranju projekta „Program podrške vodosnabdevanju i kanalizaciji u ruralnim područjima faza (izlaz) VI“, postignut između kosovske i švajcarske vlade.

Skupština je sa 82 glasa odobrila i Sporazum o finansiranju „Kosovski hitni projekat za kovid -19 – dodatno finansiranje“, sa Međunarodnom asocijacijom za razvoj.

Takođe, Skupština je usvojila sa 70 glasova za izmenu i dopunu Zakona br. 06 / L-057 o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca.

Sa 71 glasom za, usvojen je i nacrt zakona o radovima na plemenitim metalima.

Detaljnije u:

Opozicija u skupštini kritikuje dogovor o nalepnicama: Najštetniji za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.