Non-pejper za Kosovo: Javnost ne zna šta se od Srbije traži ni šta je odgovorila

Beograd Priština Dijalog Brisel
FOTO: KoSSev

U javnosti su se ponovo pojavili ovoga puta detalji nemačko – francuskog predloga za rešavanje situacije Beograda i Prištine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je posle razgovora u Parizu da je Srbija na taj non-pejper odgovorila. Međutim, ni poslanici, ni građani ne znaju ni šta se tačno od Srbije traži niti šta je bio odgovor.

Ukoliko Kosovo i Srbija potpišu sporazum na osnovu francusko-nemačkog predloga, Srbija pristaje da poštuje postojanje Kosova i tretira ga kao zasebnu pravnu realnost, preneo je  Kossev pisanje Albanian posta.

Video prilog N1 pogledajte ovde

„Kosovo i Srbija će razvijati normalne dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava“, stoji između ostalog u tom predlogu.

Jedini trenutni problem u Srbiji je što niko nije video zvaničan predlog Nemačke i Francuske, a ni odgovor Srbije.

„Je l’ ste vi čuli da smo mi odgovorili na non-pejper non-pejperom? Kako mislite da nešto treba da dobijemo u nekakavom zaključnom sporazumu, a to je trebalo da bude poštovano prvim sporazumom“, rekao je Vučić u Parizu.

Misleći na Zajednicu srpskih opština, koja nikada nije formirana, predsednik Srbije se nije detaljno osvrtao na to o čemu se tačno radi u planu, pa tako ni poslanici u Skupštini Srbije ne znaju šta je sve u igri.

„Prvo, mi kao poslanici, ni kao članovi odbora za Kosovo i Metohiju taj predlog nismo videli, kao drugo ko je ovlastio i sa koje platforme se odgovara i odbija plan za koji ne znamo ništa. Možemo hipotetički da govorimo da li je to plan dve Nemačke ili se tamo, po onome što tamo stoji, govori o Kosovu i Srbiji tretirajući ih kao ravnopravne države“, kaže poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić.

U planu, se prema pisanju medija, između ostalog navodi i da će se Kosovo i Srbija rukovoditi ciljevima i principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno suverenom jednakošću svih država, poštovanjem nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta.

„Već 10 godina kada je Kosovo i Metohija u pitanju jeste da Aleksandar Vučić sve sam odlučuje da do sada nikada nije pitao narodne poslanike šta misle da treba da se uradi sa Kosovom i Metohijom. Tako da ni sada mi uopšte nismo upoznati sa tim planom Makrona i Šolca ne znamo šta država planira da uradi, tako da smo apsolutno sklonjeni po pitanju odlučivanja vezano za ovu temu“, ističe Ivan Kostić iz Dveri.

Izvor Albanian posta navodi da su kancelar Olaf Šolc i predsednik Emanuel Makron imali razumevanja prema određenim osetljivostima u Beogradu, pa su ostavili otvorenu mogućnost ublažavanja jezika u planu, kao i da Srbija može lako da izađe iz te situacije izjavom da odustaje od članstva u EU. Pojedini poslanici ipak nešto o planu znaju i poručuju da ga ne treba tek tako odbaciti.

„Svakako da taj dokument ne treba unapred odbaciti već treba da težimo da se on popravi u našu korist. Pre svega u pogledu garantovanja zaštite Srba i srpske imovine i kulturne baštine na Kosovu. Kao što u budućnosti nećemo biti mlađi, teško je i da bi naredne ponude bile bolje od ove“, poručuje Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.

O Zajednici srpskih opština za sada samo jedna rečenica – da je rešavanje tog pitanja od suštinskog značaja za posrednike i da odbijanje Kosova, bez obzira ko je na vlasti, da sprovede taj sporazum, umanjuje kredibilitet posrednika.

Pročitajte još:

A.Post ponovo o francusko-nemačkom predlogu: BG prihvata postojanje Kosova, PR se obavezuje da uspostavi ZSO

Francusko-nemački predlog za priznanje Kosova – opasnost rešenja leži u netransparentnosti

Devet tačaka navodnog francusko-nemačkog predloga, ne spominje se članstvo u UN niti da pet zemalja EU prizna Kosovo

Albanian Post tvrdi da je Kosovo konstruktivna strana za francusko-nemački predlog, a da se „štap odnosi samo na BG“

Koha: Nemačka potvrdila da je dala predlog za dijalog Beograda i Prištine

Albanian Post: Dogovor mora da se postigne do 24. februara

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijska pomoćPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.