Devet tačaka navodnog francusko-nemačkog predloga, ne spominje se članstvo u UN niti da pet zemalja EU prizna Kosovo

Beograd Priština Dijalog Brisel
FOTO: KoSSev

Jedna od najaktuelnijih tema u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja je spominjanje francusko-nemačkog predloga. I dok se o njemu govori, počev sa najviših adresa, preko javnog mnjenja, u javnosti za sada njegov sadržaj nije obelodanjivan. Portal Euractiv objavio je danas rano popodne navodnu sadržinu ovog dokumenta uz napomenu da je ga nabavio iz poverljivog izvora. Ovaj portal je podsetio na to da je srpski predsednik u javnost iznosio ocene da se planom predlaže članstvo Kosova u UN, a da se Srbiji zauzvrat daju evropski fondovi i brz pristup članstvu u EU, što je za Srbiju neprihvatljivo. Podsećaju sa druge strane i da se u Prištini navodi kako predlog predviđa priznavanje Kosova od strane pet članica EU koje to nisu učinile.

„Međutim, francusko-nemački predlog u svom aktuelnom sadržaju do kog je došao Euractiv i koji objavljuje ispod bez izmena održava jednu drugačiju sliku. Nejasno je šta je u prethodnim verzijama teksta moglo da bude.“

U nastavku objavljujemo izvorni prevod navodnog dokumenta:

Član 1

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Član 2

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Član 3

U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obe strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica(pograničnih linija) koje postoje između njih i u potpunosti preuzimaju da poštuju uzajamni teritorijalni integritet.

Član 4

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime.

Član 5

Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

Član 6

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Član 7

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključiti sporazume uz nameru razvoja i promocije na osnovu postojećeg sporazuma i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine, zaštite, i u drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Član 8

Кosovo i Srbija razmenjuju stalne misije. One će se osnivati u sedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija rešavaće se odvojeno.

Član 9

Кosovo i Srbija su saglasni da postojeći sporazum neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.