Ninić o ‘Pandi’ : Vučić još nije saslušan, tužilac nije samostalan

Pravni zastupnik porodica čija su deca ubijena u pećkom kafiću „Panda“ Ivan Ninić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije pozvan na saslušanje povodom njegovih javno izrečenih saznanja o tom zločinu.

Ninić i roditelji ubijenih dečaka podneli su 10. avgusta zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) da se u svojstvu svedoka sasluša predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Advokat Ninić je agenciji Beta kazao da je očigledno da tužilac u predmetu „Panda“ nema samostalnost u radu koju mu jemče Ustav i zakon.

„Postoje neki razlozi i faktori koji utiču na neaktivnost Tužilaštva i otežavaju istražne radnje u ovom predmetu. Tužilac je do sada bez problema saslušao 40 svedoka, ali još nije saslušao Aleksandra Vučića, koji je više puta javno rekao da ima saznanja o tome šta se stvarno desilo u ‘Pandi’. Čim se pojavio zahtev da sa sasluša Vučić, pojavio se problem“, rekao je Ninić.

Prema njegovim rečima, svako ko raspolaže saznanjima o bilo kom krivičnom delu mora biti saslušan bez obzira na njegovo lično svojstvo.

„To što je sticajem okolnosti Vučić predsednik Republike ne bi smela da bude otežavajuća okolnost prilikom donošenja odluka da li će biti pozvan na saslušanje u svojstvu svedoka“, objasnio je advokat i naglasio da posebno zabrinjava činjenica da se tužilac po tom predlogu ne oglašava.

U zahtevu se navodi da roditelji traže da se Vučić sasluša povodom izjava o masakru u „Pandi“ koje je on od 2013. do 2018. godine u nekoliko navrata davao medijima, tvrdeći da taj zločin nisu počinili Albanci i da „gotovo zna“ šta se dogodilo kobne noći u tom kafiću.

Navedeno je da je kao prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić 26. decembra 2013. godine u emisiji „Teška reč“ na TV Pink rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Dve godine kasnije, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, 11. decembra 2015. godine, Vučić je rekao da je gotovo siguran da zna šta se desilo u kafiću „Panda“.

„Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ‘Panda’ ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“, kazao je Vučić, navodi se u zahtevu za njegovo saslušanje.

Roditelji podsećaju i da je 12. septembra 2017. godine Vučić javno izjavio da ima „određene informacije“ o tome šta se desilo u kafiću „Panda“ u Peći kada su ubijena šestorica srpskih mladića.

„Vučić je na konferenciji za novinare rekao da ‘određene informacije’ govore o, kako je naveo, mogućim počiniocima zločina, i da one ‘nisu saglasne s onima što je saopštavano’. ‘Nisam tužilac i ne mogu da govorim o tome'“, rekao je Vučić, dodavši da zna ‘šta je moguće da se dogodilo’.

On je tada rekao da i nadležni organi raspolažu „određenim informacijama“ o tom zločinu, stoji u obrazloženju zahteva za Vučićevo saslušanje.

Roditelji su naveli i Vučićevu izjavu od 1. novembra 2018. godine za TV Prva:

„Imamo saznanja, a naši ograni tragaju za potpunim saznanjima. Radimo sve i mogu da budu uvereni da istinu nećemo kriti. Bilo da je reč o Albancima ili Srbima“.

Pre 25 godina, 14. decembra 1998, oko 20 časova, dvojica maskiranih napadača otvorila su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića „Panda“, među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18).

Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34) su teško ranjeni, dok je lakše ranjen Nikola Rajović (18).

Nekoliko dana posle zločina, Državna bezbednost je uhapsila i osumnjičila grupu lokalnih Albanaca, ali su oni pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

Potpredsednik Savezne vlade SRJ zadužen za Kosovo i Metohiju Nikola Šainović je tada saopštio da je slučaj „Panda“ rešen.

Porodice ubijenih dečaka su više od deset puta tražili da ih predsednik Aleksandar Vučić primi na razgovor, ali on i pored nekoliko javnih obećanja da će to učiniti, do sada nije razgovarao s porodicama.

U obraćanju Vučiću, roditelji su naveli da je zločin u „Pandi“ državni teror par ekselans.

Istraga o masakru u kafiću „Panda“ pokrenuta je tek u novembru 2015. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Do sada je saslušano oko 40 svedoka, ali optužnica nije podignuta.

Pročitajte još:

Slučaj Panda: Podnet zahtev za saslušanje Aleksandra Vučića

Milivojević: Poslanici vlasti ne dozvoljavaju Anketni odbor o ‘Pandi’

Milivojević: Podnet zahtev za formiranje anketnog odbora za istinu o „Pandi“

Milivojević: Tražićemo Anketni odbor za istinu o zločinu u ’’Pandi’’

Dok se Vučić obraća, oni protestuju: Roditelji ubijenih u „Pandi“ traže sastanak

Porodice: Vučićev odnos prema zločinu u ’Pandi’ je surov i bezobrazan

Mandić: To što Vučić izbegava roditelje ubijene dece je odsustvo kućnog vaspitanja

Otac mladića ubijenog u „Pandi“: Šta Vučića sprečava da nam saopšti istinu?

Otvoreno pismo roditelja Vučiću: Ko je streljao našu decu u kafiću Panda u Peći?

Slučaj Panda: Roditelji još čekaju poziv iz Predsedništva, Tužilaštvo navodi da istraga nije završena

Vučić: Krajem januara sastaću se sa porodicama mladića ubijenih u kafiću „Panda“

24 godine od ubistva u kafiću „Panda“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.