Američki sudija Čarls Smit III potpredsednik Specijalnog suda

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Penzionisani američki sudija Čarls Smit III (Charles Smith) novi je potpredsednik Specijalnog suda u Hagu. On je i bivši član Vrhovnog suda Kosova.

On je jednoglasno izabran tokom pete plenarne sednice sudija Specijalizovanih veća Kosova, koja je trajala od 29. do 30. aprila, saopštio je ovaj sud.

Kako je predviđeno članom 32(4) Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, u odsustvu ili sprečenosti predsednika da postupa, potpredsednik preuzima njegove dužnosti. Predsednica je bugarska advokatica Ekaterina Trendafilova.

Predsednica, specijalizovani tužilac i sekretar izvestili su sudije o najnovijim događajima i rezultatima rada, navodi sud takođe.

Takođe je usvojeno i 30 izmenjenih i dopunjenih pravila iz Pravilnika o postupku i dokazima.

„Tim izmenama i dopunama se dodatno razjašnjavaju određene odredbe i omogućava brže i efikasnije vođenje postupka. U skladu sa članom 19 (5) Zakona, usvojene izmene i dopune će biti upućene Specijalizovanom veću Ustavnog suda na ocenu ustavnosti i usaglašenosti sa Poglavljem II Ustava“, precizirano je u saopštenju.

Iako se sudije obično okupljaju na plenarnim sednicama u Hagu, ove godine je usled pandemije koronavirusa sastanak održan putem video-konferencijske veze.

Podsetimo, Specijalni tužilac je do sada pokrenuo prva dva postupka, što se tumači kao podizanje prve dve optužnice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.