Nesreća u rudniku „Soko“: Eksplodirao metan, poginulo osam rudara

FOTO: EPA

U rudniku „Soko“ kod Sokobanje došlo je do eksplozije metana, nakon čega se obrušio deo jame i rudari su ostali zarobljeni, javio je jutros RTS.

Direktor Doma zdravlja Aleksinac, Rodoljub Živadinović, kazao je da je stradalo osam rudara, a da je oko 20 njih povređeno i istakao da su uglavnom u pitanju lakše povrede.

„Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac“, dodaje Živadinović.

Navodi da nema informacije koliko je još zarobljenih rudara.

Kaže i da se radi o aleksinačkoj smeni, tako da je većina rudara iz Aleksinca.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu, Goran Vidić, izjavio je za RTS da je u tu bolnicu prevezeno 18 rudara, od kojih trojica sa težim povredama, ali da niko nije životno ugrožen.

Vidić je rekao da je, prema informacijama koje je bolnica dobila, u smeni koja se zatekla u rudniku kada se desila nesreća, bilo više od 45 rudara.

U međuvremenu, kako javljaju Novosti, iz rudnika je izvučeno 65 osoba, a povređeno je 58.

U Nišu zbrinuta dva rudara

Direktor UKC Niš doktor Zoran Perišić kaže za RTS da su za sada u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, oba sa povredama grudnog koša.

„Imamo najavu dolaska jedne veće gupe – između 20 i 30 povređenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo verovatno zbrinuti u Kliničkom centru. Svi će dobiti najbolju medicinsku negu, u to ne treba sumnjati“, dodaje doktor.

Ističe da imaju kapacitete i da su sve službe spremne.

Do nesreće u ovom rudniku došlo je jutros oko 5 časova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.