BLOG 748. dan epidemije: NIJZ – dve varijante omikrona cirkulišu na Kosovu, situacija i dalje ozbiljna

omikron

Dve varijante omikron soja (BA.1 i BA.2) nastavljaju da se šire na Kosovu, oglasio se kosovski Institut za javno zdravlje. Navode da ovaj soj sa sobom nosi ozbiljne posledice po zdravlje građana, te da se lako prenosi. Uprkos niskom broju novoinficiranih na dnevnom nivou, u saopštenju se precizira da je epidemiološka situacija na Kosovu i dalje ozbiljna, a pogotovu usled porasta broja novih slučajeva zaraze u Evropi i svetu u poslednjem periodu. Pozvali su građane da, usled toga, poštuju sve mere i naznačili da je vakcinacija najbolje i najsigurnije sredstvo prevencije kovida, a posebno teških varijanti i smrti.

Srbija: 1,661 novi slučaj zaraze, desetoro preminulo

Broj osoba preminulih od posledica kovida u Srbiji, u poslednja 24 sata je 10. Zvanično je potvrđen 1,661 novi slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 40 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 690.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Jedno lice preminulo, još 26 novozaraženih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je registrovano 26 novih slučajeva obolelih od koronavirusa, od 752 testirana uzorka, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja preminula je jedna osoba, te je ukupan broj smrtnih slučajeva usled posledica kovida-19 na Kosovu sada 3,135.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovo: Na lečenju od koronavirusa sedam pacijenata

U klinikama i bolnicama na Kosovu trenutno se na lečenju od koronavirusa nalazi sedam pacijenata.

Na kiseoničkoj terapiji nalazi se pet pacijenata, a na intenzivnoj nezi je jedan.

Đaci u klupama i naredne nedelje

Model neposredne nastave primenjivaće se u svim školama i od ponedeljka 4. aprila, odlučio je Tim za škole, a saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Nemački eksperti: RNK buster doza za primaoce četiri neodobrene vakcine

Nemačko nezavisno telo eksperata preporučilo je juče buster dozu RNK vakcinom (Moderna, Fajzer) za osobe koje su primile tri doze neke od vakcina koje nisu trenutno odobrene za upotrebu od Evropske agencije za lekove.

U pitanju su, kako navodi AP, kineske vakcine Sinovak i Sinofarm, ruski Sputnjik i indijski Kovaksin.

U nacrtu preporuke, nemački panel poznat pod akronimom STIKO, navodi da se predlog odnosi na osobe koje su primile buster doze kineskih, indijske i ruske vakcine.

Najbolja zaštita od kovida – i preležana bolest i vakcinacija (N1)

Najbolju zaštitu od kovid-19 imaju ljudi koji su istovremeno i vakcinisani i koji su preležali tu bolest, rezultati su dve najnovije studije. Radovi objavljeni u naučnom časopisu Lanset (Lancet Infectious Diseases) daju neke odgovore na pitanje o kojem se vodila debata: da li smo bolje zaštićeni od kovida-19 nakon preležane bolesti ili nakon vakcinacije?

Rezultati studije ukazuju da bi osoba koja je imala kovid-19 trebalo da bude vakcinisana da bi dodatno ojačala imunitet stečen nakon infekcije.

Jedna studija zasnovana je na podacima prikupljenim kod više od 200.000 Brazilaca.

Druga se temelji na podacima iz Švedske, prema kojima bivši pacijenti koji su imali kovid-19 zadržavaju pojačan imunitet i do 20 meseci.

Doktorka iz Hitne upozorava: Bez vežbanja posle kovida, imali smo srčani zastoj kod mlade osobe (RTS)

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći apelovala je na sve koji su preležali kovid da vode računa o svom telu, da ne rade teške poslove i ne vežbaju kako bi se oporavili. Navela je primer da su proteklih dana imali slučaj srčanog zastoja kod mladog muškarca.

Pacijenti koji su preležali kovid ne vode dovoljno računa o postkovid tretmanu.

Doktorka iz Hitne pomoći Ivana Stefanović rekla je da su imali poslednjih dana slučaj akutnog srčanog zastoja, iznenadne srčane smrti kod mladog muškarca, za koga se ispostavilo da je virusni miokarditis.

„Vodite računa svi vi koji ste preležali kovid, bez obzira na težinu kliničke, iako imate laku kliničku sliku, da ne idete na vežbanje, ne radite teške poslove“, alepovala je doktorka Stefanović.

KP: Jedna kazna zbog prekršene mere

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je jednu novčanu kaznu zbog prekršene anti-kovid mere.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.