Nemački plan za Kosovo: Dvostruki suverenitet

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Gazeta Express saznaje da će se Francuska i Nemačka pojaviti 29. aprila sa planom za sporazum između Kosova i Srbije, koji bi donekle zadovoljio zahteve Beograda, a što ne uključuje podelu.

Već nekoliko nedelja Kosovo prolazi kroz situaciju koju bismo, ukoliko bismo se koristili jezikom meteorologa, mogli to da nazovemo „vedrim, ali nestabilnim vremenom“.

Malo verovatno deluje da je zaboravljen sav zastoj u poslednje dve godine zbog pitanja podele Kosova i promene granica. Još manje deluje uverljivo da su carinske dažbine koje je nametnula vlada blokirale sve, uključujući i američki interes da se ovaj problem reši.

Izvori Gazeta Express navode da će se na sastanku, koji se očekuje u Berlinu krajem ovog meseca, i na kojem će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, za Kosovo i Srbiju predstaviti konačni sporazum.

„Ako je tačno ono što je rečeno o ovom planu, mnogi će tražiti plan za teritorijalnu podelu“, rekao je dobro obavešteni izvor za Gazeta Express.

„Govorimo o dvostrukom suverenitetu, Kosovo će zadržati teritorijalni integritet, ali Srbija ima neku vrstu suvereniteta nad kosovskim Srbima i srpskim crkvama“, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, da ne bi zvučalo veoma agresivno, moguće je da će Kosovo preneti deo svog suvereniteta na Brisel, a potom i na Srbiju.

„Pomenuti su razni slučajevi širom sveta kao način da se prilagode i Srbiji i Kosovu, ali stvari neće biti tako jednostavne“, rekao je on, dodajući da Haradinajevo učešće u Berlinu samo pogoršava celu situaciju.

KoSSev: Ovaj prištinski portal je i sinoć objavio tekst o ovom navodnom planu za sporazum između Beograda i Prištine a o čemu će se razgovarati u Berlinu 29. aprila što je danas potvrdio predsednik Vučić rekavši da će u Berlinu biti ponuđen novi format dijaloga koji treba da vodi ka punom priznanju nezavisnosti Kosova. Početkom protekle godine, ovaj portal je takođe prvi objavio navode o navodnim tajnim razgovorima dvojice predsednika o etničkoj podeli Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.