Gazeta Express: „Ekskluzivno – očekuje se da će Makron i Merkel izneti konkretan predlog za Srbiju i Kosovo“

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sastanak od 29. aprila proizvešće daleko ozbiljnije događaje od sukoba Haradinaj-Vučić. Očekuje se da će se pod pokroviteljstvom Merkelove i Makrona predložiti sporazum između Kosova i Srbije.

Svi lideri zapadnog Balkana pozvani su u Berlin, dok će samo Kosovo i Srbija biti predstavljeni premijerima i predsednicima. Premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači sastaće se sa svojim kolegama Anom Brnabić i Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Tramp je u pismima koja je pisao Tačiju i Vučiću rekao da će konačni sporazum potpisati u Beloj kući. Međutim, Francuska i Nemačka se zalažu za dogovor.

Očekuje se da će domaćini 29. aprila biti nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Merkel, koja se protivila promeni granica na Balkanu, lično se sada bavi pitanjem Kosova.

Očekuje se da će se na ovom sastanku predložiti dokument u okviru kojeg će se postići sporazum između Kosova i Srbije.

Sporazum neće uključivati razgraničenje, ali neće biti najbolji za Kosovo. Njime će se najverovatnije omogućiti suverenitet Srbije u delovima na teritoriji Kosova.

Nemačka vlada u odgovoru Gazeti Express potvrdila je da je cilj kancelarke i francuskog predsednika stabilnost u regionu, posebno između Kosova i Srbije.

„Stabilnost i dobar razvoj u regionu su od velikog značaja za kancelarku i predsednika. Oni imaju za cilj da razgovaraju o posebnim izazovima sa kojima se region suočava, posebno u odnosima između Kosova i Srbije,“ rekao je u odgovoru portparol nemačke vlade.

U međuvremenu, dva kosovska lidera odlaze u Berlin bez jedinstvenih stavova. Tači se danas sastao sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom, dok je Haradinaj iz Lipljana optužio Hana i Federiku Mogerini da su uzalud propustili godinu dana zbog optužbi u vezi sa razmenom teritorija.

Kabinet predsednika saopštio je istovremeno kada i kabinet predsednika vlade.

Meljiza Haradinaj, savetnica premijera, napisala je danas da Kosovo ima punu pažnju Merkel na samitu u Berlinu, a institucionalni lideri treba da ujedine stav pred sastanak koji su organizovali Merkel i Makron.

„Pošto sada imamo punu pažnju kancelarke Merkel u dijalogu, koja je takođe domaćin sastanka 29. aprila, vreme je da se institucionalni lideri, državna delegacija i kosovska opozicija dogovore oko jedinstvenog pristupa pre putovanja u Berlin. Samo tako će Kosovo biti snažnije u odnosu na Srbiju i ozbiljnije u svojim međunarodnim izazovima“, napisala je ona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.