Nemačka želi evropsku perspektivu za Kosovo, Francuska: Sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja

„Nemačka želi evropsku perspektivu za Kosovo i odlučna je da mu pomogne,“ poručio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas za list Štutgarder Nahrihten. Sa druge strane, uz napomenu da učlanjenje Srbije u EU zavisi od rešavanja kosovskog pitanja, iz Francuske stiže poruka da „sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja.“

„Želimo evropsku perspektivu za Kosovo. Reforme koje se sprovode su impresivne i moraju se usvojiti,“ rekao je Mas za list Štutgarder Nahrihten (Stuttgarder Nachrichten), prenosi RTK2.

Mas je rekao da „nemačka Vlada smatra pogrešnim ako EU i Nemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć“ i da će se, ukoliko se to desi, u kratkom roku srušiti sve što je tokom godina velikim naporom postignuto.

Mas je potvrdio da će Nemačka nastaviti da pruža finansijsku pomoć Kosovu.

Prema tekstu, nemačka vlada je od 2014. do 2018. godine podržala Kosovo sa ukupno oko 180 miliona evra. Taj novac je otišao ne samo na razvoj infrastrukture, ekonomije, reforme administracije i pravosudnog sistema, već i na borbu protiv organizovanog kriminala.

Pored ove direktne finansijske pomoći iz Nemačke, Kosovo je od 2014. do 2017. godine dobilo više od 350 miliona evra od Evropske unije. U 2018. i 2019. godini Evropska unija je dala Kosovu oko 295 miliona evra.

Finansijska pomoć Evropske unije čini skoro trećinu budžeta Kosova, prenosi RTK2.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj komentarisao je izjavu ministra spoljnih poslova Nemačke, prenose kosovski mediji.

„Ovo je takođe potvrda da je neizbežna podrška Nemačke Kosovu rezultat bliskog i iskrenog partnerstva sa nemačkom državom i da je od suštinskog značaja za proces liberalizacije viznog režima i evropski put Kosova,“ rekao je Haradinaj.

Evropska unija ne omogućava nova pridruživanja

Sa druge strane „Sadašnje stanje Evropske unije“, kako je poručila francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo, a preneli srpski mediji, ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima – kako za Evropsku uniju, tako i za nove države koje bi joj se pridružile.

„Moramo da reformišemo Evropsku uniju i da izvršimo reviziju njenog funkcionisanja,“ rekla je Loazo u intervjuu za Politiku, prenosi Beta.

Nije želela da spekuliše o mogućem datumu ulaska Srbije u EU navodeći da se ne zna da li će Evropska unija biti spremna i kada će Srbija biti spremna.

Ona navodi da Francuska smatra da Srbija ima evropsku perspektivu, ali i da ona, kao i ostale države kandidati, mora da ispuni kriterijume koji se odnose na svako poglavlje, a kao najvažnije iznela je jačanje vladavine prava i neophodnost rešavanja spora oko Kosova.

Komentarišući uslove za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, u odgovoru za list Zeri, danas se oglasila i francuska ambasada u Prištini. Poručuju da takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje je uvela Priština moraju biti ukinute ili suspendovane.

Vučić: Masova izjava razočarenje

Izjava šefa nemačke diplomatije Hajka Masa da će nastaviti da podržava Prištinu bez obzira na takse za mene je veliko razočarenje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će sa Vladom Srbije narednih dana razmotriti i ovu i sve ostale poruke koje je Srbija dobila u poslednje vreme. 

Vučić kaže da je tom Masovom izjavom iznenađen iz više uglova, te posebno istakao da Nemačka ne bi smela da podržava zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi. 

„Ali, kako bih vam rekao, to razumem kao podršku čedu koje su sami izrodili, zajedno sa Amerikancima, prvo su ljujali tu kolevku i sad moraju da vode račuan o Albancima“, rekao je srpski predsednik, prenosi B92. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.