Kosovski institut za javno zdravlje: Epidemija gripa na Kosovu; Đaci se vratili u škole u srpskim sredinama

grip
Foto: Gazeta Express

Kosovo se trenutno suočava sa epidemijom sezonskog gripa, saopštili su danas Bolničko-kliničko univerzitetska služba Kosova i Nacionalni institut za javno zdravlje. Formiran je i Komitet za sezonski grip, koji će svakodnevno pratiti razvoj epidemije. Dosad je na Kosovu registrovano 4 slučaja smrti od svinjskog gripa i 6 slučajeva smrti od virusa influence tipa A, saopštili su iz ovog komiteta, prenosi Gazeta Express. Istovremeno, u sredinama sa srpskom većinom, prosle produženog zimskog raspusta upravo zbog gripa, đaci se vraćaju u školske klupe.

Nacionalni institut za javno zdravlje i Bolničko-kliničko univerzitetska služba Kosova saopštili su da je na Kosovu trenutno prisutna epidemija sezonskog gripa.

Na prvom sastanku Komiteta za sezonski grip saopšteno je da je od 1. oktobra do danas, u Nacionalnom institutu za javno zdravlje registrovano 29.938 slučajeva gripa, 4.719 slučajeva akutne infekcije respiratornog sistema i 43 slučajeva teške akutne infekcije respiratornog sistema, prenosi Gazeta Express.

Zabeležena su 4 potvrđena slučaja smrti od svinskog gripa (AH1N1) i 6 smrtnih slučajeva prouzrokovanih virusom influence tipa A.

Kosovsko Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije preporučuje svim predškolskim i školskim ustanovama (privatnim i državnim) u kojima učenici imaju simptome gripa (visoka temperatura, umor, bol u grlu, kašalj, mučnina, glavobolja, bol u abdomenu i mišićima) da izbegavaju kontakte sa zdravim učenicima i da ostanu kod kuće, pod nadzorom lekara.

S druge strane, đaci u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji vratili su se danas u školske klupe sa produženog zimskog raspusta, upravo zbog gripa.

Umesto 18. februara, za njih je danas počelo drugo polugodište, a škole same treba da naprave plan nadoknade časova i dostave ga Ministarstvu prosvete Srbije.

“Škola je organizovala nastavu, veliki broj dece je danas došao, nemamo neku veliku priču oko toga da je postojao grip, ustvari, nemamo ni tačne podatke jer su deca tek danas ponovo u školskim klupama. Oko nadoknade časova koji su izgubljeni, dogovorićemo se na aktivu direktora osnovnih i srednjih škola u Kosovskoj Mitrovici,“ izjavio je direktor OŠ “Sveti Sava” Milorad Jovanović za Radio Kontakt plus. 

Škole treba da nadoknade pet radnih dana, što mogu da učine radnim subotama ili organizovanjem pretčasa ili dodatnog časa nakon nastave, radnim danima.

Načelnica školske uprave na KiM Jasmina Dedić kaže za Kontakt plus da je odluka o načinu nadoknade časova na direktorima škola, a da je izvesno da produžetka školske godine neće biti.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.