U Beograd stigao prvi kontingent vakcina iz Kovaks sistema

Bg vakcine kovaks
Foto: N1

Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ u petak oko 19 sati stigao je prvi kontingent vakcina iz Kovaks mehanizma.

U pitanju je 57.600 doza vakcina kompanije AstraZeneka.

Nove količine vakcine preko ovog mehanizma najavljene su za jun.

Vakcine su dočekali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc, direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova i zamenik predstavnika Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Mengistu Asefa.

Ministarka Joksimović izjavila je da je Srbija prošlog jula i avgusta bila među prvim zemljama koja je pristupila uspostavljanju Kovaks mehanizma, iz kog su večeras stige prve doze vakcine AstraZeneka.

Joksimović je na konferenciji za novinare na beogradskom aerodromu rekla i da je Srbija sa 2,1 milion evra doprinela tom mehanizmu.

„Bili smo u prilici da odgovornim ponašanjem i važnom ulogom i aktivnošću predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnbić sa svih strana nabavimo vakcine“, rekla je ona i pozvala građane da se vakcinišu.

Kostadinova je na konferenciji rekla da će u skladu sa programom, UNICEF isporučiti i drugu tranšu od 201.600 doza.

Dirk Lorenc je ocenio da je Srbija daleko napredovala u procesu vakcinacije, ali da je borba protiv pandemije koronavirusa daleko od kraja.

„Virus se još širi i nadamo se da će ove doze pomoći da se spasu životi. EU je, sa državama članicama, najveći donator Kovaks mehanizma sa 2,2 milijarde evra za ceo svet“, rekao je Lorenc.

Do sada je već isporučeno 30 miliona doza tamo gde su napotrebije i dobro je da su stigle i u Srbiju, kazao je Lorenc.

Zamenik predstavnika SZO izjavio je da su vakcine ključni alat u borbi protiv kovida, jer niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni, zbog čega pozdravlja prvi kontigent vakcina za Srbiju iz mehanizma Kovaks.

On je pohvalio proces vakcinacije u Srbiji i ponovio da je bez obzira na to potrebno poštovati sve javno-zdravstvene mere.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je, nakon sednice Kriznog štaba, da bi od ponedeljka u Srbiju trebalo da stigne još pola miliona kineske Sinofarm vakcine, kao i 106.000 doza Fajzerove vakcine po unapred dogovorenom kontinuitetu.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.