Naučnici raspravljaju da li je virus prešao sa životinja ili je stvoren veštački

Korona Virus
FOTO: Profimedia

Od kada je krajem prošle godine otkriven novi, smrtonosni soj koronavirusa u svetskoj naučnoj zajednici traje rasprava da li je Covid-19 prešao sa životinja na čoveka ili je stvoren veštački, u nekoj laboratoriji. Kina je dokazivala da se zaraza raširila sa centralne pijace u Vuhanu, i da je virus u mutaciji došao do čoveka preko mesa slepih miševa. Sumnju je izazivala činjenica da se u Vuhanu nalazi glavna kineska vojna biološka laboratorija.

Bezbednost virusa u kineskoj laboratoriji u Vuhanu je bila upitna, na šta su američke diplomate i naučnici ukazivali Vašingtonu, pokazuju diplomatska dokumenta koja su stigla iz ambasade SAD u Kini, prenosi BBC.

Sumnje je podstakao i predsednik SAD, Donald Tramp, koji je rekao da američka vlada proverava nezvanične izveštaje koji govore o tome da je virus “pobegao” iz laboratorije, dok je američki državni sekretar Majk Pompeo poručio da „Peking mora da kaže sve što zna o virusu“.

„Gledajte to ovako, nisam zadovoljan. Razgovarao sam sa njima. To je moglo da se završi mnogo ranije, ali oni nisu objavili šta se događa unutar Kine. Zato nisam srećan sa ponašanjem Kine“, rekao je Tramp.

Peking uporno tvrdi da nema dokaza da je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu.

„Naš stav povodom porekla virusa je jasan. Predstavnici Svetske zdravstvene organizacije su nekoliko puta ponovili da nema nikakvih naznaka da je virus kreiran u laboratoriji“, poručio je portparol kineskog ministarstva zdravlja, Cao Lijan.

Francuski virusolog, dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu 2008. godine za izolovanje HIV virusa, Lik Montanjije, tvrdi da COVID-19 nema prirodno poreklo i da je napravljen u laboratoriji.

„Virus nije prirodnog porekla, to je delo molekularnih biologa. Nije poznato sa kojim ciljem je to urađeno. Moj posao je iznošenje činjenica, nikoga ne optužujem i ne znam ko je to učinio i zašto. Moguće je da su hteli da proizvedu vakcinu protiv HIV virusa“, napominje Montanjije.

Ipak većina naučnika veruje da virus korona nije nastao kao biološko oružje, nego da je životinjskog porekla: „Samo je priroda toliko inteligentna da može da ga stvori“, izjavio je za Radio slobodnu Evropu Profesor dr Andrej Trampuz, direktor laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti na Univerziteta u Berlinu.

Vašington post je objavio da se, na osnovu diplomatskih dokumenata do kojih je došao, jasno vidi da su američki naučnici tokom 2018. godine nekoliko puta odlazili da provere mesta na kojima se vrše istraživanja koronavirusa u Kini.

Naučnici su čak dva puta upozoravali Vašington o nebezbednim uslovima u kineskim laboratorijama.

Prilog N1 pogledajte ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.