„NATO GO HOME! Ovo je Srbija“ – novi grafiti na ulicama K.Mitrovice

FOTO: KoSSev

Nakon grafita „Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“, „Čekamo“, „Nema predaje, KM ostaje“, „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“, građani Kosovske Mitrovice danas su ugledali novu poruku „NATO GO HOME! Ovo je Srbija“. Istovremeno, primetni su i grafiti „Severna brigada raste iz dana u dan“.

Grafiti na engleskom „Nato odlazi kući! Ovo je Srbija!“ ispisani su u plavoj, crvenoj i beloj boji i to na više lokacija u centru grada.

Takođe, pretežno na zidovima zgrada vidljivi su i grafiti „Severna brigada raste iz dana u dan“. Ova poruka ispisana je u crvenoj i crnoj boji.

Od kada su počeli da se pojavljuju u prethodnih više od mesec dana, tačnije od odluke kosovske vlade da primeni odluku o srpskim dokumentima i tablicama, ovo su prve poruke upućene međunarodnoj zajednici.

Nepun dan ranije srpski predsednik Aleksandar Vučič oštro je kritikovao KFOR najavljujući i pismo predstavnicima EU i međunarodne zajednice.

Iako on juče nije dao konkretna objašnjenja šta bi pismo moglo da sadrži, u Vučićevom govoru, okosnica su bila barikade i to nakon ovonedeljnog intervjua komandanta KFOR-a za RTK u kojem je najavio mogućnost da će KFOR uklanjati barikade, u slučaju da dođe do njihovog postavljanja, a pozivajući se na svoj mandat iz rezolucije SB UN 1244 da obezbedi slobodu kretanja za sve građane.

„Zašto vežbate sa njima maltretiranje i šikaniranje Srba, bacanje šok bombi i rušenje demonstracija i barikada…Pa je l’ to vaš posao ili je vaš posao da opstanete i pomognete Srbima da opstanu na svojim ognjištima?! A pri tome još nijednu barikadu nisu videli. Nisam znao da se toliko plaše barikada, svašta sam video ali nisam do sada razumeo taj strah“, upitao je juče Vučić.

Danas je ujedno u zgradi opštine Severna Mitrovica održan višečasovni sastanak Srpske liste i izaslanika EU i SAD za dijalog BG-PR, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara.

Međunarodni dvojac prethodno je održao više sastanaka sa kosovskim zvaničnicima i opozicionim liderima u Prištini, a kako je potvrđeno, danas će otputovati i za Beograd gde će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

Kako su juče izjavili u Prištini, na Kosovu borave sa ciljem sprečavanja eskalacije situacije 1. septembra.

Takođe, prema pisanju prištinskih medija, dvojac je navodno zatražio da se primena odluke kosovske vlade o srpskim dokumentima i tablicama odloži za još tri meseca.

Sa grafitima na ulicama Kosovske Mitrovice započelo se uoči prve najave kosovske vlade o početku preregistracije srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS i uvođenju ulaz/izlaz dokumenta za srpske državljane od 1. avgusta.

U međuvremenu su takođe tablice RKS oznaka u Kosovskoj Mitrovici prelepljivane stikerima KM i sa srpskim grbom.

Ova odluka vlade u Prištini bila je 31. jula povod za barikade na Severu Kosova, nekoliko sati uoči prvobitne najave primene odluke iz Prištine.

Kosovske vlasti istog dana su, a nakon intervencije ambasadora SAD odložile primenu svoje odluke čemu je prethodilo zaoštravanje situacije na terenu, ali i najavile da će 1. septembra započeti sa njenom primenom.

Srpska strana i dalje tvrdi da odluke o uklanjanju KM tablica, te uvođenju recipročne mere izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za one koji sa srpskim dokumentima ulaze na Kosovo neće prihvatiti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.