Završeno ispitivanje Ksenije Božović u slučaju ubistva Ivanovića

Suđenje - Oliver Ivanović
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

13.49 – Ovog popodneva završeno je saslušanje nekadašnje zamenice ubijenog lidera GI SDP Olivera Ivanovića, Ksenije Božović. Ona je ukupno ispitivana više od osam sati tokom dva dana.

Braniteljka optužene Silvane Arsović advokatica Jovana Filipović smatra da je Ksenija Božović dala jasna i precizna saznanja o svemu što zna i u šta je sigurna, prenosi Kim.

„Svedok ima obavezu da pred sudom iznese saznanja koja ima jasno i neposredno. Svedok je jasno odgovarala na ono što je čula, nije odgovarala na pitanja o kojima nema saznanja. Smatram da je dala iscrpan odgovor i usmerila tok postupka na pravilnu situaciju“, istakla je Filipovićeva.

Ona smatra da ukoliko bi svi naredni svedoci davali ovakve iskaze, (poput Ksenije Božović), da bi doveli do rasvetljena slučaja.

Međutim, branilac optuženog Nedeljka Spasojevića, njen kolega advokat Faruk Korenica navodi da je Ksenija Božović preplašena.

„Svedok je preplašen. Nije bila iskrena kao što je bila u fazi istage, kada je pred policijom i tužiocem govorila o konkretnim stvarima. Danas je vrlo vešto uspevala da to izbegne. Kada su u pitanju odgovori na krunska pitanja u vezi sa slučejem – ili je zaboravila, ili ne zna. Svedok ne pominje ni jednog od okrivljenih, smatram da će ubuduće neke stvari da se razjasne. Potvrđujem da su ovi ljudi (osumnjičeni) `sitne ribe`“, rekao je nakon ročišta Korenica, prenosi Kim.

Ispitivanje Darka Savića i Bojana Božovića, novih svedoka u slučaju ubistva Ivanovića, zakazano je za sredu u 09.30 minuta.

10.42 – Nastavlja se ročište za ubistvo Olivera Ivanovića – ispituju se svedoci

U Osnovnom sudu u Prištini nastavlja se glavni pretres u postupku koji se vodi protiv optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Danas se nastavlja sa ispitivanjem svedoka tužilaštva.

Kako je danas javio Kim, ročište je nastavljeno sa zakašnjenjem od 20 minuta.

U toku je ispitivanje Ksenije Božović iz Građanske inicijative „SDP“ kojom je upravljao Oliver Ivanović.

Kim javlja da je ispitivanje drugog svedoka Časlava Ilića takođe bilo zakazano za danas, ali i da je u međuvremenu odloženo.

Saslušanje svedoka tužilaštva u postupku protiv optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića počelo je 30. avgusta ove godine, a na spisku je njih 28, uključujući tri zaštićena.

Na prvom ročištu ispitana sa dva svedoka – taksisti, a dok je juče iskaz davala Ksenija Božović.

Iako je bilo najavljeno, jučerašnjem ročištu nije prisustvovala nevenčana supruga Olivera Ivanovića, Milena Popović, zbog zdravstvenih razloga, rečeno je na glavnom pretresu.

Ročištu nisu prisustvovali ni Marina Ivanović, bivša Oliverova supruga, kao i sin Nikola, koji su prethodno predstavljali porodicu u svojstvu oštećene strane.

Porodicu Ivanović će, kako je juče saopšteno, od sada predstavljati advokat Milan Bigović.

Kako javlja Kim, sutra će pred sudom svoje iskaze dati još dva svedoka, Darka Savić i Bojan Božović.

Advokatica Jovana Filipović koja u postupku zastupa Silvanu Arsović, saopštila je juče da je predložila da se saslušaju još dva svedoka, tj. da je predviđeno da se njihovi iskazi samo pročitaju.

Uz podsećanje da je tužilaštvo predložilo 28 svedoka, kazala je da očekuje da će biti saslušano ukupno 30 svedoka.

Podsetimo, prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Njima se stavljaju na teret i krivična dela – učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotreba službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotreba službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Advokati okrivljenih od početka postupka ostaju pri svojim ranijim iskazima – da njihovi branjenici nisu krivi i da oni koji su u pritvoru treba da se puste da se brane sa slobode. Smatraju da je optužnica teško dokaziva i da nije potkrepljena.

I u trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

Pročitajte još:

Sutra nastavak saslušanja svedoka u slučaju Ivanovića

U toku suđenje optuženima za umešanost u ubistvo Ivanovića – Ispituju se svedoci

Nastavlja se suđenje optuženima za umešanost u ubistvo Olivera IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.