Vučić nema komentar na reakciju EU; Hoće razgovor o ZSO; Vojska Srbije i KBS nisu za poređenje

Beograd je spreman da razgovara o svemu u Briselu. Hoće da se razgovara i o Zajednici srpskih opština, ali ne i da ovo telo bude u skladu sa kosovskim Ustavom, jer, „onda nam ZSO i ne treba“, kazao je danas predsednik Srbije. Povodom najave o preregistraciji na RKS Prištini poručuje – „na silu možete sve, samo nikada ne znate dokle“. „Nemojte da računate da možete da izvedete pogrom ili proterivanje našeg stanovništva“, još jednom je upozorio Vučić.

„Što se tiče reakcije EU – nemam nikakav komentar, tako je najbolje“, kazao je danas srpski predsednik, komentarišući jučerašnje saopštenje EEAS u kojem se Beograd i Priština kritikuju zbog porasta zapaljive retorike i izjava o ratu, te navodi da će i jedni i drugi biti odgovorni za svaku eskalaciju nasilja.

Nakon što je prisustvovao prikazu novog naoružanja i vojne opreme, Vučić je danas upitan o pojačanoj retorici kosovskog premijera prema Beogradu.

Kaže da je bezbroj puta „pokušao da uđe“ u Kurtijevu glavu da razume „njegove razloge“.

„To možete sa racionalnim ljudima. Sa iracionalnim – ne možete da razumete njihove poteze“, poručio je Vučić.

Kada je reč o situaciji oko energetike na Kosovu, Vučić kaže da ne želi to da komentariše.

Prištinski mediji javili su danas da će se na Kosovu ponovo početi sa restrikcijama električne energije, te da će biti šest sati struje, a zatim dva sata restrikcije.

Ipak je kazao:

„Situacija oko struje je teška. Ja se nadam da oni neće morati da isključuju struju. To bi bilo loše i za njih i za nas i za sve ljude koji žive, ali je u pitanju veliki novac. Vi možete da kupite struju na tržištu, ali je pitanje ko to može da plati. Možda je čovek izabrao da se manje zadužuje. Pitanje je da li je to uvek neophodno lošija odluka, od one druge odluke. Pri tome, niko nije srećan kada mora da isključuje struju. Ili možda nema novca, ili je doneo odluku da se ne zadužuje, ko zna“, dodao je Vučić.

O predstojećim sastancima u Briselu

Tri dana pre novog susreta sa kosovskim premijerom, Aleksandar Vučić poručuje da ide u Brisel kako bi pokušao da očuva mir i stabilnost.

„To je naš jedini cilj. Mi nikome ne pretimo. Želimo da obezbedimo poštovanje međunarodno javno pravnih normi od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. Oni moraju da budu poštovani i primenjivani“, ocenio je srpski predsednik.

Vučić je i danas potvrdio da će se 17. avgusta sastati sa generalnim sekretarom NATO-a, Jansom Stoltenbergom, ali i da će verovatno razgovarati i sa izaslanikom SAD-a, Gabrijelom Eskobarom i drugima.

Kada su u pitanju teme briselskog dijaloga, kaže da je Beograd zainteresovan da o svemu razgovara.

„Mi hoćemo da razgovaramo o Zajednici srpskih opština, ali ne da se razgovara tako što će nam reći – ‘možemo da kupujemo samo lepljive sličice i stavljamo ih u album fudbalera ili da proizvodimo pakovanje za žvake i da nam neko govori da ZSO mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, jer to je besmisleno. Ako je u skladu sa Ustavom Kosova, onda nam i ne treba ZSO, jer takvu zajednicu može da osnuje svaki građanin Kosova na dnevnom nivou i to je to. Podrazumevalo se da ta ovlašćenja budu mnogo veća i mnogo šira. Koliko vidim, njih ne interesuje Ustav Srbije, pa što bi nas interesovao njihov ustav“, poručio je Vučić.

Nemojte da računate da možete da izvedete pogrom ili proterivanje našeg stanovništva

Kada je u pitanju najava Prištine o sprovođenju odluka o preregistraciji srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS tablice, Vučić kaže da „je tu za nas prilično čista situacija“.

Nakon što je u prethodnim danima u više navrata kazao da Srbi to neće da prihvate, danas poručuje „na silu možete sve“, ali i dodaje – „samo nikada ne znate dokle“.

„Na silu možete, samo nemojte da očekujete od Srbije da vam na bilo koji način pomaže i olakšava u pravnom regulisanju problema ili bilo čemu sličnom. I takođe nemojte da računate da možete da izvedete pogrom ili proterivanje našeg stanovništva“.

Pogledajte ovu smejuriju, ljudi postavljaju cisterne, ukopavaju cisterne, kao mala deca se igraju. Kao mala deca koja su zamislila da imaju državu, a o državi ne znaju ništa

Vučić precizira da će se u Briselu razgovarati o svemu, to jest da će Beograd pokrenuti teme.

„A sada da li to sve ima smisla, ili neće da ima nikakvog, u šta sam skloniji da verujem, to ćemo da vidimo za 2-3 dana“.

O snazi Vojske Srbije i KBS: To prosto nije za poređenje

Predsednik Srbije upitan je i o tome „da li može da se uporedi snaga Vojske Srbije i oružanih snaga Kosova“.

Vučić poručuje da nikoga ne podcenjuje, ali:

„To je kao kada biste rekli… bolje je da ne pravim takva poređenja. Dovoljno je da kažem da to prosto nije za poređenje“, poručio je Vučić.

Srpski predsednik je još jednom kazao da „Vojska Kosova ili kako je već zovu“ prema Rezoluciji 1244 ne sme da postoji, ali i da su Turska i Kvinta „dali zeleno svetlo“ i da ih „veoma ozbiljno naoružavaju“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.