Nakon što je Vučić kazao da Srba nema u Kosovu Polju, Petković danas sa njima

Petković Kosovo polje Gračanica
FOTO: Petar Petković/Fejsbuk profil

Direktor Kancelarije za KiM, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, stigao je ovog popodneva u Gračanicu, gde se sastao sa Srbima iz Kosova Polja.

„Razgovarao sam danas u Gračanici sa našim narodom iz Kosova Polja. Došli su jer su želeli da mi prenesu svoje probleme, od kojih se najveći broj tiče bezbednosti, ali i ekonomskih ili zdravstvenih nedaća“, naveo je Petković u objavi na Fejsbuku.

Kaže i da su mu čvrsto preneli da „veruju svojoj državi i znaju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi u njihovom interesu“.

„Mi ćemo biti tu uvek da im pomognemo, a već danas smo napravili konkretan plan za rešavanje gorućih problema i na tome nećemo stati“, dodao je Petković.

Petković je danas ranije boravio u Zvečanu gde je dodelio ključeve četrnaest stanova naučnom osoblju na Univerzitetetu u Kosovskoj Mitrovici.

Petković se sa Srbima iz Kosova Polja sastao sam pet dana nakon je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, pred poslanicima u parlamentu, predstavljajući izveštaj o radu Kancelarije za KiM i izveštaj o dijalogu u Briselu, kazao:

„Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo ‘Srpska se truba čuje’, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”.

Ekipa novinara RTV Kim, međutim, potom je obišla Srbe koji u ovom gradu uglavnom žive u naselju Mašinski park, a koji su Vučiću poručili – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.

Ova izjava predsednika Srbije naišla je danas i na kritike lidera Pokreta Otadžbina, Mlađana Đorđevica, koji mu je iz Kosovskog Pomoravlja poručio – „Vučiću, Ima ovde Srba još“.

Slična priča dogodila se i pre tri godine, kada je takođe srpski predsednik, Aleksandar Vučić, govorio o odlivu Srba sa Kosova i tome da u Kosovu Polju ne živi ni jedan Srbin.

Ekipa Glasa Amerike obišla je u julu 2018. godine Bresije, Čaglavicu i Kosovo Polje, gde je na terenu pokazala drugačije podatke od onih koje je izneo Vučić tada.

O tome opširnije u posebnoj vest: VOA u srpskim selima na KiM-u pokazala netačne podatke Vučića o tome koliko Srba živi u Čaglavici, Bresju i Kosovu PoljuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.