Petković dodelio ključeve 14 stanova naučnom osoblju Univerziteta u K.Mitrovici

Uoči Vidovdana, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti KiM-u, dodelio je danas u Zvečanu ključeve četrnaest stanova naučnom osoblju na Univerzitetetu u Kosovskoj Mitrovici.

Petković je ovog podneva stigao u Zvečan, a prva stanica bila je zgrada opštine, gde su ga dočekali gradonačelnici četiri severnih opština u društvu kosovskog ministra za zajednice i povratak, Gorana Rakića.

Pre dolaska Petkovića, ka opštinskoj zgradi uputili su se svatovi propraćeni muzikom, te su predstavnici vlasti na Severu, prvo dočekali mladu i mladoženju i pozdravili se sa njima.

Nakon dolaska Petkovića, gradonačelnici su zajedno sa njim prošetali Zvečanom i uputili se ka nedavno izgrađenoj stambenoj zgradi, gde su ih sačekali novi vlasnici stanova – profesori, docenti i asistenti različitih fakulteta Prištinskog univerziteta, a zajedno sa rektorom Univerziteta, Zdravko Vitošević.

Petković je čestitao i poželeo dobitnicima stanova da ostanu tu gde jesu i nastave sa radom, kako bi se očuvala i unapredila akademska zajednica na Kosovu. Kaže da mu je bila čast da im uruči ključeve.

„Time jasno pokazujemo da vodimo računa, i kada gradimo stanove i dajemo stanove ne samo socijano ugroženima, ne samo onima koji žele da se vrate, već i našoj akademskoj zajednici. I trudićemo se da i u narednom periodu pomažemo naš Univerzitet, pomažemo naše naučne radnike, jer bez jake akademske zajednice nema boljitka nijednog društva, pa tako ni ovde, srpskog naroda na KiM“, rekao je Petković.

Ono što ga posebno raduje je veliki broj dece koji će od sada živeti u ovoj zgradi.

„To je naša budućnost, za to se borimo, borimo se za mir i stabilnost, nauku, znanja i to je sve ono što ovom prilikom sublimiramo u ovoj podeli ključeva našim dragim sugrađanima ovde u Zvečanu“, tvrdi Petković.

Pobrojao je koliko je u 2020. godini zgrada i stanova izgrađeno, te saopštio koliko će biti završeno u ovoj godini.

„Trudićemo se i da u narednom periodu pomažemo, posebno vodimo računa i o stanogradnji. Pored ove prelepe zgrade u koju je sredstva uložila Vlada Republike Srbije – 14 stanova koje smo podelili, evo odmah iza ove zgrade, grade se još dve zgrade u Zvečanu, a ukupno 17 novih zgrada i 202 stana na Severu Kosova i Metohije. Prošle godine sagradili smo 10 zgrada, sve za naše ljude, zato što nam je budućnost ovde i želimo da ovde ostanemo i opstanemo“, dodao je Petković.

Za rektora ovog univerziteta, Zdravka Vitoševića, dan „kada se izborite za svoje mlade kadrove“, je jedan od najsrećnijih dana Univerziteta.

Dodaje da su ključevi stanova danas uručeni najboljima na univerzitetu, a koji su ujedno opredeljeni da ostanu na prostoru KiM.

„Da dobiju prostor u kojem će njihove porodice steći mogućnost da na ovom prostoru svoja znanja prime ne samo od svojih roditelja, nego i najboljih na ovom univerzitetu“.

Podsetio je ujedno da će Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici dobiti novu zgradu.

„Univerzitet kao institucija ne znači puno ako nema adekvatan prostor, a prostor se gradi zahvaljujući predsedniku Vučiću. Mi smo obezbedili sredstva za izgradnju najmodernije zgrade za naš Univerzitet. Opremićemo laboratorije, opremićemo sve, ali bez kadrova sam univerzitet neće moći da funkcioniše“, kazao je Vitošević.

Zahvalio se direktoru Kancelarije za KiM i Privremenom organu opštine Zvečan.

Jedna od onih koji su dobili stanove je i profesorka i majka petoro dece, Biljana Jaredić.

„Za ovaj datum kreću da me vežu lepe uspomene, pre pet godina sam doktorirala, a danas sam rešila svoje stambeno pitanje“, kazala je Jaredić koja se ujedno zahvalila Srbiji, Kancelariji za KiM, Prištinskom univerzitetu i opštini Zvečan.

Kaže da njoj, kao i ostalim kolegama koji su dobili ključeve od stana, ostaje velika odgovornost – „da obrazujemo omladinu, da im predamo znanje, ali naravno i ljubav, jer su znanje i ljubav stvari koje će nam održati na ovim prostorima“.

Direktor Kancelarije za KiM, ubrzo kreće ka Gračanici, gde će u porti manastira dočekati Patrijarha SPC, Porfirija, koji je prethodno najavio posetu Gračanici, a već sutra i Gazimestanu.

Petković će večeras prisustvovati i manifestaciji „Vidovdansko pesničko bdenije“, takođe u Gračanici, a sutra ujutru liturgiji u gračaničkom manastiru. Posetu KiM završava povratkom na Sever, gde će u ranim popodnevnim satima prisustvovati Svečanoj vidovdanskoj akademiji u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.