Đorđević u poseti Kosovskom Pomoravlju: Vučiću, Srba ovde još uvek ima

Mlađan Đorđević
Foto: KoSSev

Predsednik pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević, posetio je Kosovo uoči Vidovdana, a kako bi, „pružio podršku Srbima koje je Aleksandar Vučić u svom nedavnom skandaloznom skupštinskom nastupu pokušao da izbriše, govoreći da ovde više nema Srba“, saopštili su iz ovog pokreta.

Đorđević je prisustvovao liturgiji u Crkvi Svetog Nikole u Gnjilanu.

„Srbima iz Kosovskog Pomoravlja poručio je da istraju u odluci da žive na svojim vekovnim ognjištima i da se odupru pokušajima naprednjaka da ih prodaju Albancima“, dodaje se u saopštenju.

Iz Oslobođenja navode da je predsednik ovog pokreta razgovarao sa predstavnicima zajednice i o njihovom položaju i potrebama, ali i dodaju da je u razgovoru izneto dosta kritika na odnos aktuelnog režima prema srpskoj zajednici.

„Svedoci smo da se Srbi u pokrajini drže kao taoci naprednjačke politike prodaje Kosova i Metohije u zamenu za šaku vlasti. Oni južno od Ibra se pokušavaju izbrisati, a samo u Kosovskom Pomoravlju živi preko 30.000 Srba, dok se sever Kosova drži pod kontrolom kriminalaca iz Srpske liste“, kazao je Đorđević.

Predsednik Oslobođenja je kazao da je „defetizam tek jedan od mehanizama kojima Vučić pokušava javnost u Srbiji da ubedi da se odrekne Kosova“.

„Prvo je govorio da nemamo Gazivode, pa da nema Srba u Đakovici, pa da nemamo ni metra na Kosovu, dok sada tvrdi da nema Srba oko Kosova Polja, iako su to sve notorne laži i obmane“, objašnjava Đorđević.

Iz ovog pokreta dodaju da je Đorđević hteo ujedno da ukaže javnosti u Srbiji na „obmane kojima se služi naprednjački režim u pokušaju predaje Kosova i Metohije“.

Lider Oslobođenja je čestitao svim Srbima predstojeći praznik Vidovdan, uz želju da se „na ovaj sveti dan sete kosovskih junaka i njihove žrtve za otadžbinu.“

„Na tragu te hrabrosti, ne smemo danas dozvoliti naprednjačkoj bandi da izda Kosovo i Metohiju. Vučić uskoro planira da potpiše pravno obavezujući sporazum sa Aljbinom Kurtijem, a građani Srbije moraju to da spreče“, ističe Mlađan Đorđević.

U sklopu posete delegacija pokreta Oslobođenje je posetila i Prilepac, rodno mesto kneza Lazara, manastir Draganac, kao i srpska domaćinstva u opštini Novo Brdo.

Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, predstavio je početkom ove nedelje u srpskom parlamentu izveštaj o radu Kancelarije za KiM, ali i dijalogu koji se vodi u Briselu.

U svom obraćanju, između ostalog, kazao je – “ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo ‘Srpska se truba čuje’, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”.

Ekipa novinara RTV Kim, međutim, potom je obišla Srbe koji u ovom gradu uglavnom žive u naselju Mašinski park, a koji su Vučiću poručili – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.

Slična priča dogodila se i pre tri godine, kada je takođe srpski predsednik, Aleksandar Vučić, govorio o odlivu Srba sa Kosova i tome da u Kosovu Polju ne živi ni jedan Srbin.

Ekipa Glasa Amerike obišla je u julu 2018. godine Bresije, Čaglavicu i Kosovo Polje, gde je na terenu pokazala drugačije podatke od onih koje je izneo Vučić tada.

O tome opširnije u posebnoj vest: VOA u srpskim selima na KiM-u pokazala netačne podatke Vučića o tome koliko Srba živi u Čaglavici, Bresju i Kosovu PoljuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.