Nagrada od 30-40 hiljada evra SO Severnoj Mitrovici za transparentnost, Rakić otišao pre izlaganja izveštaja o sopstvenom radu, opet o žvakama

Sednica SO Na jučerašnjoj sednici SO Severna Mitrovica odbornicima ove skupštine predstavljen je devetomesečni izveštaj o radu opštine. Predstavljen je, takođe, i devetomesečni izveštaj o radu gradonačelnika, međutim, bez Gorana Rakića. To je učinila šefica administracije Adriana Hodžić. Gradonačelnik je imao „svoje obaveze“, „vrlo ozbiljna delegacija posetila je opštinu Severna Mitrovica“, objasnili su njegovi saradnici. Ova opština ima čime da se i podiči – proglašena je za jednu od najtransparentnijih opština među 38 drugih opština, i sada joj zbog svoje vidljivosti u radu sledi novčana nagrada u iznosu od 30-40.000 evra.

Žvakaće gume i pravila ponašanja

I na ovoj sednici tema diskusije bila je žvakaća guma, i to istih odbornika.

Nakon „pohvale“ odbornika SO iz redova Srpske liste Ivana Zaporožca na sednici koja je održana još krajem septembra a na račun odbornika iz GI SDP Marka Jakšića, jer je „prvi put izašao bez žvakaće gume za govornicom“, o ovoj temi nastavila se rasprava i na ovoj sednici.

„Kolega Marko, mi u prosveti pokušavamo da usmerimo ljude na pravi put, ja sam hteo da vas upozorim da žvakanje žvake pred ljudima nije nimalo umesno,“ rekao je Zaporožac.

Smatra da je obaveza odbornika da budu odgovorni pred biračima i skupštinom, kao i da se odgovornost sastoji i u tome da se „ne ponašamo kao deca“.

Odbornik Jakšić zahvalio se na „veoma inspirativnom govoru“ njegovog kolege, navodeći da ostaje bez reči.

„Ostajem bez reči, samo zbog jedne stvari, zbog zle namere.“

Poklonio je i pakovanje žvaka Zaporožcu, rekavši mu da mu dodeli po jednu svaki put kada vidi da je bez žvake.

Zaporožac je naglasio da „zlih namera nema“, navodeći da Jakšić „hoće da mu stavi u usta ono što nikada nije rekao“, a onda je ponovio: „Hteo sam da vas usmerim na pravi put, nisam imao zlu nameru“.

Rakić otišao pre izlaganja izveštaja o radu gradonačelnika

Devetomesečni izveštaj o radu gradonačelnika tokom ove sednice SO umesto gradonačelnika iznela je Adriana Hodžić.

Gradonačelnik Rakić morao je da napusti sednicu „zbog svojih obaveza“, objasnio je predsedavajući SO Dejan Gurešić, ne precizirajući i koje.

Više detalja o iznenadnom odlasku gradonačelnika sa sednice SO dala je šefica administracije.

„Vrlo ozbiljna delegacija posetila je opštinu Severna Mitrovica i njegovo prisustvo je bilo vrlo potrebno. Usledio je telefonski poziv nakon kojeg je on prišao odbornicima i mene lično zamolio da u njegovo ime iznesem njegov izveštaj koji mi je predao,“ rekla je Hodžić.

Odbornike je obavestila da svako pitanje usmereno gradonačelniku Rakiću „može da mu se dostavi pisanim putem“.

Hodžić zadovoljna uspehom opštine

Ova opština je, kako su odbornici saznali od Hodžićeve, nagrađena kao jedna od najvidljivijih.

Bez detalja o kojem konkursu se radi, ona je rekla da su nezavisni programi i razna ministarstva pratili rad svih opština na nivou Kosova.

„Opština je dobila obaveštenje prošlog meseca i proglašena je za jednu od najtransparentnijih opština u odnosu na 38 ostalih koje su učestvovale,“ rekla je Hodžić, i dodala da je nezvanično saznala da će Severnoj Mitrovici upravo zbog vidljivosti stići novčana nagrada u iznosu od 30-40.000 evra.

Opština Severna Mitrovica prestala je da dostavlja saopštenja portalu KoSSev posle ubistva Olivera Ivanovića, uključujući i ona koja se tiču obaveštenja o održavanju samih sednica. Kancelarija gradonačelnika, uključujući i samog gradonačelnika Gorana Rakića, jednostrano je prekinula zvaničnu komunikaciju sa redakcijom KoSSeva pre skoro godinu i po dana.

 

Dobro poslovanje opštine

Ne samo da je opština vidljiva u radu, već ona „dobro planira aktivnosti“.

Hodžić je dala i druge cifre, one koje se tiču poslovanja opštine. Opštinski prihod je u odnosu na isti period prošle godine uvećan za oko 7.000 evra.

Dok je za prvih 9 meseci 2017. godine utrošeno 3.304.867, u ovoj, za isti period utrošeno je znatno više – 5.416.371 evra. Povećanje troškova beleži se u kategoriji kapitalnih investicija.

Sa druge strane, što se tiče subvencija, dok je prošle godine opština podržala 73 slučaja i za to potrošila 114.000 evra, za isti period, u ovoj, opština je podržala 135 slučajeva i za to potrošila 96.665 evra.

„Iz ove kategorije podržane su sve zajednice koje žive u opštini, a dobar deo sredstava otišao je manjinskim zajednicama,“ objasnila je Hodžić.

„Suma sumarum“, kako kaže Hodžić, jeste da postoji „dobro planiranje aktivnosti“.

„Jer, ako vi ne isplanirate dobro aktivnosti i ako ne dođe do realizacije, to znači da niste napravili dobro prioritete i prosto imate situaciju gde realizacija budžeta nije dobra.“

Loša raspodela sredstava

Odbornica ove SO iz redova GI SDP Ksenija Božović, ima kritički stav. Izrazila je zabrinutost zbog toga što budžetska sredstva opštine, kako ona tvrdi, nisu ravnomerno trošena, iako je, kaže, „na to upozorila“.

Ona je ukazala da je za prvih 6 meseci u ovoj godini obavljena nabavka računara u iznosu od 9.000 evra, a u ostala tri meseca, čime je zaokružen devetomesečni izveštaj, čak 18.000. Takođe, ukazala je i na ostale troškove ove opštine koji su u prvih 6 meseci bili manji nego u poslednja tri meseca.

Sednica SO

U izjavi za KoSSev, šefica administracije objašnjava da se u potpunosti slaže sa Ksenijom Božović, da se mora imati detaljniji akcioni plan kako se troše sredstva, ali i objašnjava da to nije uvek moguće.

„Naročito kada su u pitanju hitne intervencije, vi nikada ne možete znati kada će i u kojoj ulici biti neophodni neki neplanirani infrastrukturni radovi.“

Hodžić ujedno objašnjava i da opština ne može da raspolaže sredstvima za svih prvih 6 meseci u godini.

„Budžet za sve opštine na teritoriji Kosova, a i za našu opštinu, aktivan je negde od kraja februara meseca. A onda drugi deo godine beleži isključivo trošak, i to je pravilo koje ne možete da izbegnete,“ objašnjava Hodžić.

Ona je ponovila da je zadovoljna uspehom opštine, jer su „zabeležene ogromne promene kada je grad u pitanju, a naročito realizacija budžeta, a i bilo je manje prepreka kada je u pitanju sama administracija“.

Problem verifikacije diploma

Na sednici se govorilo i o verifikacijama diploma srpskih škola od strane kosovskih vlasti.

Od 110 predatih zahteva u Severnoj Mitrovici za verifikaciju diploma Prištinskog Univerziteta, što predstavlja uslov za zapošljavanje u kosovskim institucijama, do sada je verifikovano samo 20, a razlog za to je, kako Hodžić objašnjava, manjak članova komisije koja je zadužena za te poslove.

U međuvremenu, Hodžić je jučerašnju informaciju o 20 verifikovanih diploma, dopunila sa podatkom o novih 60 koje su danas verifikovane.

„Mi smo bili na vezi sa komisijom koja radi na verifikaciji diploma, bili smo na vezi i sa predstavnikom međunarodne zajednice koji prati ovo dešavanje. Oni su imali tehnički problem, mislim da im je jedan član komisije falio i bilo je neophodno da angažuju novog. To je uzelo zaista mnogo vremena, nekih 6-7 meseci.“

Hodžić dodaje da je komisija započela sa radom pre mesec dana, a kako kaže, dobra vest je da će zbog sutrašnjeg sastanka na ovu temu, ovaj proces biti nastavljen.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.