SO Severna Mitrovica: Budžet, izveštaji, neregistrovana vozila, žvakaće gume, leteći autobus…

SO Severna Mitrovica

„Ili se uozbiljite ili da prekinemo sednicu“; „Verovatno vam je sada žao što kamere nisu tu, jer očigledno volite da šetate i da se samo reklamirate“; „Zabrinut sam, možete doći za govornicu i reći da ste videli da na autobusu piše Lasta, a da autobus ne leti“; „Moram da pohvalim Jakšića, jer je prvi put izašao bez žvakaće gume ovde“. Ovo su samo neki su od komentara odbornika SO Severna Mitrovica sa jučerašnje sednice. Na sednici je, između ostalog, bio predstavljen šestomesečni finansijski izveštaj o radu Opštine, šestomesečni izveštaj o radu gradonačelnika, a raspravljalo se i o predlogu opštinskog budžeta za 2019. U senci prepirki prošla je vest o tome da će Kosovska policija od 24. septembra da oduzima tehnički neispravna i neregistrovana vozila i da je gradonačelnik zamoljen da odluku „objasni i obrazloži građanima“.

Gradonačelnik Rakić podržaće samo konkretne i dobre predloge, jer do sada nijedan dobar nije čuo

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, obraćajući se odborniku SO iz redova GI SDP Marku Jakšiću, kazao je da osim što „teatralno“ želi da izađe za govornicu i da mu je „verovatno sada žao što kamere nisu tu“, jer „očigledno želi samo da se šeta i reklamira“, on još uvek nije od njega čuo „nikakav konkretan predlog o tome, šta treba da se uradi“.

Rakić je dodao da će prvi da ga podrži ukoliko ovaj odbornik predloži „nešto konkretno“, a na Jakšićevu konstataciju da je „predložio preimenovanje ulice Sutjeska“, gradonačelnik je rekao da će ga podržati „ukoliko bude dobar predlog“.

„Ja nisam ovde zbog reklamiranja, ja sam ovde zbog građana, i uz dužno poštovanje, ponašam se u skladu sa poslovnikom,“ dodao je Jakšić.

Rakić je, takođe, govoreći o rekonstrukciji ulice Lole Ribara, naveo da su ga građani obaveštavali kako Jakšić „priča da će biti isečen ceo drvored“ i dodao da do toga nije došlo.

Jakšić je u replici naveo da su lokalni mediji izvestili o uklanjanju drvoreda u ovoj ulici, kao i da nije on to izmislio.

Validnu informaciju o planu rekonstrukcije ulice je, kako je Rakić rekao, mogao da dobije iz opštine, i dodao da je, slušajući Jakšićevo izlaganje „zabrinut“, jer, može sledeći put da za govornicu dođe i kaže da je na autobusu video da piše „Lasta“, a da autobus ne leti.

Istovremeno: O žvakaćoj gumi i o ozbiljnosti za govornicom

Ubrzo je usledilo upozorenje predsedavajućeg, koji je rekao – „Ili se uozbiljite, ili da prekinemo sednicu“, a tokom govora odbornika Srpske liste, Ivana Zaporožca.

Zaporožac je odmah nakon upozorenja naveo da mora da pohvali Marka Jakšića, jer je „prvi put izašao bez žvakaće gume ovde“, i dodao da sa ove govornice „ne treba da budemo neozbiljni“.

Poslušajte ovaj deo rasprave:


Srpska lista bez pitanja, samo sa pohvalama za gradonačelnika

Odbornici Srpske liste nisu imali pitanja u vezi sa Izveštajem o radu gradonačelnika za šest meseci, već samo pohvale na njegov rad, a jedna od njih je glasila „znam da to nije bilo u planu, ali, sačuvali smo i taj drvored“.


Tokom tačke dnevnog reda – Predlog opštinskog budžeta za 2019. godinu – vodila se rasprava o minutaži govora zamenika predsedavajućeg. Poslušajte ovaj deo sednice:

 

Šefica administracije u Severnoj Mitrovici Adriana Hodžić pitanje budžeta za 2019. godinu definiše kao „zabrinjavajuće“.

„Ove godine itekako imamo budžet koji je izmenjen u odnosu na sve prethodne godine. Problem je u tome što kada govorimo o kategoriji subvencija, gde smo u 2018. godini na raspolaganju imali 156.000 evra, za narednu godinu Priština je izdvojila samo 17.000 evra“.

Budžetske promene javljaju se i u kapitalnim investicijama, pogotovu u oblasti obrazovanja, dodala je:

„Recimo, ako smo u 2018. godini za obrazovanje imali 311.000 evra, za 2019. godinu Priština je izdvojila samo 34.000.“

Ona je i najavila dve javne debate o opštinskom budžetu na kojima će, kaže, građani moći da učestvuju.

Predstavljen je takođe i šestomesečni finansijski izveštaj o radu opštine.

Hodžić je, obrazlažući ovaj izveštaj, navela da je opština u prvih šest meseci utrošila 1.996.604 evra i naglasila da je najviše novca utrošeno na plate i dnevnice, kao i da je realizacija kapitalnih investicija „na zavidnom nivou“.

Opština Severna Mitrovica napredovala je kada su u pitanju sopstveni prihodi koji u prvoj polovini iznose 15.476 evra, tvrdi Hodžić. Jedan od razloga za to, prema ovoj službenici jeste i „bračne prirode“:

„Ovo se dogodilo zbog novog administrativnog uputstva, pa je sada Opština u situaciji da prepozna brakove koji su ostvareni u srpskim institucijama, pa samim tim i ovi građani mogu da apliciraju za ličnu dokumentaciju.“

Opština Severna Mitrovica, u prvih 6 meseci 2018. godine, finansijski je podržala lečenje 57 dece koja dolaze iz porodica koje žive u teškim uslovima

Izveštaj o radu Gradonačelnika – on ne bi da duži ali puno rezultata na terenu

Na sednici na kojoj je prisustvovalo 16 od 19 odbornika, bilo je reči i o šestomesečnom izveštaju o radu gradonačelnika.

Božović o neregistrovanim vozilima: Objasnite građanima

Ksenija Božović, odbornica iz redova GI SDP – oglasila se na jučerašnjoj sednici povodom saopštenja Kosovske policije, da će u regionu Mitrovica Sever od 24. septembra da se sprovodi pojačana kontrola tokom koje će policija da oduzima tehnički neispravna i neregistrovana vozila, zamolivši gradonačelnika da tu odluku obrazloži i objasni građanima.

A evo kako je Gradonačelnik objasnio građanima:

Zakon je vrlo jasan i zakon je propisao na koji način može biti oduzeto neko vozilo.

Međutim, prvi čovek opštine dao je i stručno objašnjenje:

„Vozila koja nisu registrovana i lice koje upravlja bez važećih dokumenata može biti udaljeno iz saobraćaja, ukoliko se ustanovi da vozilo ima neki zakonski prekršaj druge vrste, a ne zato što nije registrovano.“

Ipak, Rakić će proveriti ovu informaciju, odmah nakon sednice i to sa komandirom stanice.

„Ja ne bih sad da dužim nešto mnogo, izveštaj imate u pisanoj formi, ukoliko želite da ja pročitam ovo, ali ne bih da se ponavljam, jer je finansijski izveštaj odraz rada i lokalne samouprave i vas odbornika i mene kao gradonačelnika,“ reči su Gorana Rakića koji je trebalo na jučerašnjoj sednici da obrazloži svoj šestomesečni izveštaj o radu.

Međutim, ono što želi da kaže je to da „prihvatamo predloge i sugestije koje su upućene za ovom govornicom od strane odbornice Ksenije“, koja je iznela mišljenje o utrošku budžeta.

Rakić je dodao da budžet ne zavisi od opštine Severna Mitrovica, naglašavajući postojanje „puno administrativnih prepreka od strane centralne vlasti u Prištini“.

„Ministarstvo finansija u Prištini nema razumevanja za potrebe opštine,“ naglasio je Rakić, dok je, kako kaže, Vlada Republike Srbije odobrila 10.000.000 evra za kompletnu rekonstrukciju KBC-a, i naglasio „da smo na dobrom putu“ da, takođe, Vlada Republike Srbije podrži i izgradnu zgrade Univerziteta u Mitrovici, što je još 4.000.000 evra.

Rakić se zahvalio odbornicima i opštinskoj administraciji na radu i zalaganju, rekavši:

„Vaš rad se ne ogleda samo onog trenutka kada sednete u stolicama ovde u skupštinskoj sali, već se vaš rad vidi mnogo više i mnogo bolje kada niste u sali i kada sa reči prelazite na dela.“

Gradonačelnik je takođe naveo da će sportska hala, kao i Vatrogasna stanica da budu završeni do nove godine, kao i da se pitanje uklanjanja ilegalnih objekata rešava i da je inspekcija već na terenu.

U opštinskim odborničkim klupama i odbornici parlamenta „Republike Kosovo“

Sat i po od početka opštinske sednice, u odborničke klupe seli su i poslanici u kosovskoj skupštini Zoran Mojsilović i Igor Simić. Sa druge strane, iako najavljen predstavnici Ministarstva lokalne samouprave, nisu prisustvovali ovoj sednici.

SO Severna Mitrovica

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.