Kina zakazala sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu posle odlaganja Velike Britanije, SAD i Bolivije

FOTO: Beta

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu biće održana 14. novembra kada će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, saznaje agencija Beta iz izvora u sedištu UN.

Guterešov izveštaj je trebalo da bude razmatran u avgustu, ali je tada Savetom bezbednosti UN predsedavala Velika Britanija koja se kao i većina zapadnih zemalja zalaže za proređivanje sednica o Kosovu, čemu se protive Srbija i Rusija.

U septembru su Savetom bezbednosti predsedavale SAD koje su takođe za promenu formata, dok je u oktobru predsedavajuća bila Bolivija koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Danas je predsedavanje Savetom bezbednosti UN preuzela Kina. Prvi ovomesečni sastanak Saveta bezbednosti je bio posvećen konsultacijama o programu rada.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je prošlog meseca da je za Srbiju od suštinske važnosti da se očuva format sednica Saveta bezbednosti UN o UNMIK-u, posebno u vreme intenzivnih napora za pronalaženje kompromisnog rešenja u dijalogu s Prištinom.

Dačić je to rekao u razgovoru sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN i šefom UNMIK-a Zahirom Taninom, u sklopu njegove redovne posete Beogradu pred predstojeću sednicu Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a.

U izveštaju koji je trebalo da bude predstavljen u avgustu Gutereš je pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka.

U izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, Gutereš je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i „koriste sve dostupne kanale pomoći“.

Gutereš je naveo da je ukupno gledano situacija tokom posmatranog perioda bila stabilna, za razliku od perioda obuhvaćenog prethodnim izveštajem, ali da su ipak zabeleženi incidenti koji mogu obnoviti tenzije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.