Koha: Bolton dolazi na Kosovo kada se ukinu takse i formira vlada

FOTO: Džon Bolton/ Tanjug

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Krajem avgusta se očekivala važna poseta visokog američkog zvaničnika regionu.

Glavni savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Džon Bolton, trebalo je da poseti Prištinu i Beograd kako bi razgovarao o nastavku dijaloga između Kosova i Srbije.

Međutim, takva poseta je otkazana i neće biti realizovana ovog meseca, ekskluzivno saznaje KTV.

Postoje dva glavna razloga za odlaganje putovanja: pad kosovske vlade i nastavak taksi.

U prepisci iz Vašingtona u koju je KTV imala uvid, kaže se da se Bolton raduje poseti, ali da će se to dogoditi tek kada se uspostavi nova vlada i ukinu takse.

Boltonovu posetu javno je najavio početkom ovog meseca srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U televizijskom intervjuu u Srbiji rekao je da će Bolton doći krajem avgusta da razgovara o nastavku dijaloga, nadajući se da će Priština da ukine porez.

Bolton je odvojio vremena da se sastane sa ministrom spoljnih poslova Srbije Dačićem na marginama Globalne konferencije protiv terorizma, koja je održana u Vašingtonu u julu.

Srpski šef diplomatije rekao je da Bolton razume stav Srbije i da njegov interes znači da SAD ne vide problem Kosova kao zatvoren.

Bolton, bivši američki ambasador u UN-u, poznat je kao otvoreni protivnik nezavisnosti Kosova i sada je među ljudima koji u Beloj kući uživa najviše poverenja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.