U Lepini obeležen zaštitnik sela – Sveti Pantelejmon

Pantelejmon Lepina
FOTO: RTK2

Meštani Lepine svečano su obeležili zaštitnika sela – Svetog Pantelejmona. „Naša svetinja je naš dom, naša svetinja je naše selo, naša svetinja su naši grobovi“, poručio je u besedi okupljenim vernicima protojerej-stavrofor, Srđan Stanković.

U srpskim sredinama saborovanja predstavljaju najlepše dane u godini. Tako je i za Svetog Pantelejmona u Lepini. Okupljeni vernici oko svetinje, zaštitnika ovog sela, došli su da se pomole za zdravlje svojih najmilijih, donoseći darove. Liturgiju je služio protojerej-stavrofor, Srđan Stanković, uz sasluženje jereja, Nikole Dragićevića.

“Ako nas svetinje ne drže, onda će doći neki drugi ljudi, onda će doći neki drugi narodi, pa će njima to biti dato u zalog i zaveštanje. S toga ne dajte vaš zavet, ne dajte vašu svetinju, kako god znate i umete, svim srcem, svom dušom, svom snagom čuvajte svetinju vašega života. Da ste mi živi, zdravi, blagosloveni na mnogo godina”, poručio je protojerej-stavrofor, Srđan Stanković-paroh lipljanski.

Nakon litije usledilo je i rezanje kolača. Ne želeći da se tradicija prekine, svake godine se javljaju novi domaćini.

„Danas smo posebno srećni što imamo čast da proslavimo ovu našu slavu, seosku slavu Svetog Pantelejmona. Trudimo se da okupimo rodbinu, komšije, da dođu tu, da budu sa nama, da se osećamo svi na svome. Danas je taj dan, mi obeležavamo crkvenu slavu od 2008. godine, kada smo venčali ovaj naš hram i trudimo se da svake godine, i nadam se da će i u buduće tako, da ostanemo na ovim prostorima i da ovaj dan obeležimo onako kako nama dolikuje, Srbima – meštanima ovog sela“, kaže Boban Slavić iz Lepine, ovogodišnji domaćin slave.

„To je seoska tradicija, pokušavamo da održimo to hvala Bogu, nadam se da će biti sve više i više meštana koji će da dolaze u crkvu da obeleže ovaj sveti praznik našu seosku slavu Svetog Pantelejmona. Što više zdravlja, sreće i radosti, mir i blagostanje“, rekao je Dejan Rašić, domaćin za narednu godinu.

Ova svetinja izgrađena je dobrovoljnim prilozima meštana Lepine i okolnih sela, međutim, nju sve manje ljudi posećuje.

„Poručio bih mladima da dolaze, da se interesuju za ovaj sabor i da obilaze ovo mesto, jer toliko smo se trudili, uložili da izgradimo ovu crkvu, ja sam bio donator i skupljao sam novac za ovu crkvu da se obnovi, u tome smo uspeli, ali naroda je sve manje i manje“, kaže Dojčin Rašić iz Lepine.

Međutim, danas, puno crkveno dvorište meštana Lepine i okoline promenilo je svakodnevicu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.